Egyszerű göngyölt dagadó
2015. november 01. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű göngyölt dagadó

A sertésdagadó sajnos itthon eléggé mostohagyerek. Mert mi is készül belőle? Töltött dagadó, ami egy fűszerezett, tojással és tejjel dúsított zsemlemorzsa-töltelék, körülötte valami szerencsétlen -és agyonsült- húscsíkkal, ami melegen és hidegen is egyaránt ehető (khm... a legtöbb ember szerint). Pedig a dagadó sokkal többre hivatott. Kockázva nagyszerű alapanyaga egy igazi sertéspörköltnek, darálva egyszerűen mennyei tölteléknek, gombócnak vagy fasírtnak, de a frissen töltött kolbásznak is nagy barátja. Én most egy olyan receptet mutatok, ami egyszerű, nincs vele sok munka, ellenben nagyon finom.

dscf1399.JPG

Egyszerűen nagyszerű göngyölt dagadó

Hozzávalók:
1 szép sertésdagadó (kb. 1,5 kg) minél vastagabb, annál jobb és finomabb
Rengeteg friss zöldfűszer, mindenkinek a saját ízlése szerint (én pl. bazsalikomot, szurokfüvet (azaz oregánót), kakukkfüvet, lestyánt, petrezselymet és rozmaringot használtam - amit az erkélyemről szedtem) de mindenki használja a saját kedvenc zöldfűszereit! A lényeg, hogy friss és ne szárított fűszereket használjunk.
Finom házi kenyér- vagy zsemlemorzsa
2 db nagyobb chili, vagy hegyes-erős paprika (elhagyható)
4 gerezd zúzott fokhagyma
Bors

Elkészítése:
Fogjuk a dagadót, és vágjuk le a kalapácsfej-részét.

dscf1201.JPG

dscf1207.JPG

Utána vágjuk hosszában (lapjában) ketté mindkét húsdarabot. Így néznek ki, miután hosszában kettévágtam és szétnyitottam őket.

dscf1209.JPG

Aprítsuk fel a zöldfűszereket és a chilit (vagy hegyes-erőset). Mindegyik hússzeletet sózzuk, borsozzuk, majd kenjük meg a zúzott fokhagymával.

dscf1373.JPG

 

Gazdagon szórjuk meg a zsemle- vagy kenyérmorzsával, az aprított zöldfűszerekkel, és a chilivel.

 

dscf1378.JPG

Tekerjük fel a húsokat (nem kell megijedni attól, hogy "túl vastagnak" fognak tűnni!!!), majd kötözzük át spárgával. Ha nincs otthon spárga nem gond, jöjjön akkor a sima cérna! Locsoljuk meg egy kevés normális olajjal (én repceolajjal tettem).

dscf1389.JPG

Tegyük minimális zsiradékkal kikent hőálló tálba (tehetünk alá nagyon kevés vizet is), fedjük le alufóliával, majd 180 fokos sütőbe tolva süssük addig, míg puha nem lesz (azaz egy egyszerű hústű simán át nem szalad a húson). Ez kb. 1,5 óra. Utána vegyük le a fóliát, a sütőt pedig kapcsoljuk a legnagyobb grill fokozatra, addig locsoljuk át a húst, és süssük, amíg arany-barnára -és ropogósra- nem sül az étel.

dscf1400.JPG

Vegyük ki a sütőből, majd pihentessük 10 percet, utána szedjük le a zsineget róla. Szeleteljük (vagy egyszerűen vágjuk ketté) és friss, tejszínes-vajas krumplipürével, vagy egy finom főzelék tetején (pl. bab vagy lencse) tálaljuk. De nem fog megsértődni akkor sem, ha savanyú káposztával és friss kenyérszelettel tesszük "csak" az asztalra.

Egyszerű, nagyon finom és csodásan szaftos. Ez egy egyszerű dagadó, amit végre nem tolunk agyon tojásos zsemle- vagy kenyértöltelékkel. Mindig is csodálkoztam, amikor elém raktak egy vékony húsréteg-kérget tartalmazó zsemleszuflét, amit imádni kellett...

Persze a kötözés előtt betekerhetjük sima füstölt baconnel is, de az már túl patrícius nekem :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr488041040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása