Vegyespörkölt erdész módra

Szerettünk volna egy igazi bográcsos ételt bemutatni, hogy amíg jó idő van -és bárki kedvet kap hozzá- simán elkészíthesse a hétvégén. Az egészben csak az volt a bibi, hogy mikorra már mindent beszereztünk és előkészítettünk lezárták az erdőt, mondván nagyvadra vadásznak. Hát köszi, így ugrott a bogrács, és otthon készítettük el a pörköltet, bár továbbra is hangsúlyozom: bográcsra fel, abban a legfinomabb.

dscf1027.JPG

Vegyespörölt erdész módra

Hozzávalók:
1 szép sertés hátsó csülök (kb. 2 kg-s)
80-90 dkg marhanyak
80 dkg sertés lapoka
1 sertésláb négyrét hasítva (kb. 45-50 dkg)
80 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai házi a legfinomabb!)
2 db tv paprika
1 szép nagy paradicsom
3-4 derezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt kömény

Innentől jön az "erdész mód":
1 üveg vörösborban eltett fekete trombitagomba (ha kell a recept szóljatok, nagyon egyszerű)
6-8 szelet szárított vargánya (természetesen friss is jó)
6-8 szem szétnyomott borókabogyó
4-5 db babérlevél

Elkészítése:
Ez egy igazi férfias étel, tartalmas, jó sokáig tart elkészíteni, de legalább hosszú ideig lehet fröccsözni :) Sokan mondják azt, hogy pörköltet készíteni mindenki tud, mert tök egyszerű, pedig nagyon-nagyon nem az. Megpróbáljuk minél részletesebben leírni és minél több fényképpel ellátni a posztot, hogy mindenkinek egyértelmű legyen a készítés és az, hogy nagyon nem egyszerű...

Tehát fogjunk egy szép nagy poharat és varázsoljunk bele fröccsöt, hiszen nagy munka előtt állunk. Készítsük elő a húsokat: a marhahúst falatnyi darabokra kockázzuk, a sertésköröm remélhetőleg már négybe van hasítva. A csülköt csontozzuk (vagy csontoztassuk) ki (a csontok is kellenek!), majd a húsát vágjuk le a zsíros bőrkéről, a bőrkét pedig kockázzuk fel. Nem kell az egész bőrke, csak kb. a 2/3-ad része, a többi mehet a fagyasztóba. A csülökhúst és a lapockát most hanyagolhatjuk, ráérünk majd később foglalkozni vele.

Akár bogrács, akár lábas az edény melegítsük fel, és tegyük bele a vörösboros gomba zsírdugóját (ezért kell csak kevés szalonna). Ez már önmagában egy erős gombás-vörösboros illattal ajándékoz meg bennünket. Pár szem gombácska is belepottyan ilyenkor az edénybe, de sebaj. Dobjuk hozzá az aprított szalonnát és a nagyobb darabokra vágott hagymát. Azért nem kell jobban aprítani, mert mire az étel elkészül a hagymák szinte elolvadnak. Jöhet az őrölt kömény is, hiszen zsírban adja ki a zamatát.

dscf0959.JPG

Pirítsuk meg a hagymát és a szalonnát, majd húzzuk le a tűzről és szórjunk bele 2 evőkanál fűszerpaprikát. Keverjük el, majd jöhetnek a húsok.

dscf0961.JPG

Először a hasított körmöket, a kockázott marhahúst és a csülök szintén kockázott zsíros bőrkéjét tegyük az edénybe.

dscf0963.JPG

Húzzunk egy jó a fröccsből, mert most jön a legfontosabb és legnehezebb része a mutatványnak: a pörkölés. Leírom mi hogyan is szoktuk csinálni. Mikor az alkatrészek bekerültek az edénybe alaposan forgassuk át az egészet, majd tegyük vissza a tűzre. Azonnal adjunk hozzá fél deci vizet (nem többet!) és azzal keverjük át, majd rögtön sózhatjuk is a húsokat. Mire ezzel megvagyunk mehet az ételhez újabb fél deci víz, hiszen az első adag már elpárolgott. Folyamatosan kevergessük az egészet -azaz pörköljük- és látni fogjuk, hogy szépen-lassan a húsok eresztenek annyi nedvességet, hogy ne kaphasson oda az étel.

dscf0964.JPG

A kép nem valami éles, de egyszerre kevergetni és fotózni nem is olyan egyszerű :) Jó 20 perc folyamatos keverés után így fog kinézni az edényünk tartalma (lehet látni a fénykép alsó részén, hogy mennyire kevés folyadék van az edényben, látszik a fazék alja):

dscf0967.JPG

Most, hogy a nehezén túl vagyunk töltsünk egy újabb vörös fröccsöt, mert jöhet a nyugisabb rész. Öntsük fel a húst annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és tegyük bele a csülökcsontokat. Dobjuk bele a babérlevelet, és a szétnyomkodott borókabogyót is. Persze, most sokan felhorkannak, hogy minek bele ennyi víz, hiszen a pörkölt attól pörkölt, hogy a saját levében párolódik (ami részben igaz is). Mi viszont szeretjük szaftosabban, ráadásul a köröm-bőrke kombó nagyon szeret letapadni és leégni, így nem a normál lábszárpörkölt vonalat szoktuk ennél az ételnél követni.

dscf0969.JPG

Mikor forrni kezd vegyük vissza a lángot és mehet bele a maradék fűszerpaprika, a négybe vágott paradicsom és a hosszában félbevágott paprikák is.

dscf0973.JPG

10 perc rotyogás után jöhet még a szárított vargánya is.

dscf0975.JPG

Elmúlt már 40-45 perc a kezdés óta, de most még kell majd' egy óra ahhoz, hogy a következő lépéshez érjünk. Addig lehetőségünk van a csülökhúst és a lapockát is felkockázni - na és szusszanni egy jót.

dscf0976.JPG

Amikor az idő letelt jöhet a következő lépés: kóstoljuk meg a szaftot és ha kell sózzuk (kelleni fog). Utána mehetnek az ételbe a kockázott sertéshúsok:

dscf0978.JPG

A friss húsokkal keverjük át az ételt, és tegyük bele a vörösboros trombitagombát.

dscf0982.JPG

30 perc további rotyogás pont elég egy finom fröccsre és a krumplik meghámozására. Cikkekre vágva ezt is dobhatjuk az ételhez.

dscf0984.JPG

Most már csak annyit kell várnunk, amíg a krumplik is megpuhulnak, majd tálalhatunk is, hiszen a vegyes pörköltünk elkészült.

dscf0986.JPG

Finom friss kenyérrel és savanyúságokkal tegyük az asztalra. Nálunk ez most saját kovászos uborka volt, és milyen jól ment az ételhez! Mindenképpen kínáljunk csípős paprikát is az ételhez (szárított macskapöcse vagy cseresznye paprika rulez!), hiszen rengetegen vannak (köztük én is) akiknek ez alapszükséglet. És mennyire jó már beáztatni a szárított paprikát az ételbe, kevergetni amíg a paprika átpuhul, és az erejét átveszi a pörkölt!

dscf1023.JPG

Jó étvágyat!