Zöldséges "pásztor pite" pikáns mártogatóssal
2015. június 28. írta: motoroskonyhaja

Zöldséges "pásztor pite" pikáns mártogatóssal

Tudom, tudom. Az eredeti pásztor pite (Sepherd's pie) birkából vagy bárányból készül, ráadásul égetett tésztával. Sajnos most csak kb. 50 dkg birkacomb van itthon, így ez a kevés hús nem lett volna elegendő egy pitéhez, ezért a csirkéhez nyúltam, mintegy pótlékként. Kissé turbóztam az eredeti receptet és megleptem a pitét egy finoman pikáns mártással is; az eredmény eszméletlen jó lett.

Ha szeretitek a tésztában sült szaftos húsokat, ragukat, és házasítanátok egy különleges mártással akkor ez a Ti receptetek! Nem kerül többe 4 személyre, mint egy rántott csirke vagy rántott hús, mégis dimenziókkal jobb és változatosabb ebédet/vacsorát tehettek le az asztalra, mint a megszokott.

s01_3.JPG

Zöldséges Pásztor pite pikáns mártogatóssal

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
40 dkg csirkecomb filé (mindkettő szabadtartású, kapirgálós - más nem játszik, ugyanannyiba kerül, mint a bolti)
2 szép sárgarépa
1 szép petrezselyem gyökér
20 dkg zöldborsó
1 krumpli
1 csomag fagyasztott leveles tészta (a Penny-s nagyon jó, több lap van egy csomagban, így egyszerűbben nyújtható, ráadásul olcsó is)
2 pohár natúr joghurt
1 tojás
1 teáskanál méz vagy elkészített bodzaszörp
1/2 db nagyobb (6-9 cm-es) savanyú uborka
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 db újhagyma
1 evőkanál húsleves
Bors


Elkészítése:
Semmi gond, menni fog! Fogjuk a csirke alkatrészeket, és falatnyi darabokra vágjuk. Forró serpenyőben átpirítjuk mindet, majd félretesszük. A maradék zsiradékba dobjuk a karikázott répát és petrezselyem-gyökeret, a borsót és a darabolt krumplit. Kb. 10 percig pirítjuk (ha kell kevés húslevest öntünk alá), majd összekeverjük a csirkehússal. Most sózzuk, borsozzuk, majd az egyik doboz natúr joghurtot hozzákeverjük. Eltesszük félre, mert a pite tölteléke elkészült.

Fogunk egy mélyebb sütőtálat, olajjal finom kikenjük, majd kibéleljük a kinyújtott tésztával (egyetlen lapocska maradjon befedni az egészet). Ebbe a fészekbe tesszük a joghurtos-húsos tölteléket szafttal együtt. Ha szeretnénk keverhetünk bele kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet - persze mindet frissen, mondjuk az erkélyünkről (én megtettem :)

s02_3.JPG
Alakul a pite! Most fedjük be a meghagyott tésztalappal.

s03.jpg
A fedő tésztát alaposan dolgozzuk el a tálban lévővel, hiszen nem szabad kiforrnia semmi finomságnak sem. A gőznek viszont el kell távoznia, így vagy egy lyukat metszünk a tészta közepére, vagy egy x alakú vágás ejtünk, ahogy én is tettem. Ilyenkor lehet tojással is megkenni a tészta tetejét, mert így csillogóbb, szebb lesz az egész, mikor kisül.

s04_3.JPG
Én simán csak vajjal kentem meg (NEM margarinnal....)

180 fokos sütőbe téve 30 perc múlva csodát láthatunk:
s05_3.JPGGyönyörűen megsült, finom forró tésztát kapunk, ami meg van töltve az általunk sütött, majd a sütőben puhult töltelékkel.

Amíg a pite sül készítsük el a mártogatóst is.

Nincs más dolgunk, mint egy keverő-edénybe önteni a másik pohár natúr joghurtot, majd hozzáadni a zúzott fokhagymát, a húslevest, az aprított újhagymát, a mézet (vagy bodzaszörpöt), és a szintén darabolt savanyú uborkát. Elkeverjük, majd sózzuk és borsozzuk. El is készültünk vele, már csak a tálalás maradt hátra!

Szeljünk egy szép szelet pitét, majd adjuk hozzá a mártást, és már ehetünk is! Nem bonyolult, ellenben különlegesen pikáns ételt falhatunk be, amihez nagyon jó étvágyat kívánok!

s07_3.JPG

Plusz egy tipp: ha van otthon szotyink (ja tudom: hántolt napraforgó mag) pirítsuk meg és szórjuk rá a mártogatósra; isteni magasságokba tudja emelni az ételt....

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr687580196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alotharian 2015.06.29. 16:32:29

"Pásztor" ... de legalább leírtad, hogy az mi. :)

A borsónak nem hiszem kell annyi hőkezelés, mint a krumplinak és a gyökérzöldségnek. Ha fagyasztott, akkor valószínűleg elég csak átmelegíteni, egyébként egy zsenge borsónak a fele idő (5 perc) is elég lenne, nem?

motoroskonyhaja 2015.06.29. 20:32:58

@Alotharian: pásztort szerettem volna, de -mint írtam is- csak fél kg birka figyel otthon....
Igazad van, nem pontosítottam a dolgokat! A Krumpli is kicsire Lett vágva, akárcsak a répa, így egy idōben fōtt meg a borsóval (kizárólag szezon zöldségeket és gyümölcsöket használok és eszek, Irgum-burgum, kiderült, hogy nem olvasod a blogom, csak az indexes megjelenésre írsz... Amúgy egy hüvelyes, zsenge zöldborsónak is kell 10 perc lassú pàrolás ahogy tökéletes legyen...

motoroskonyhaja 2015.06.30. 20:48:39

@Alotharian: Persze az "idōben" az hosszú õ, de sajnos most (és tegnap is) egy olyan telefonról írok, ahogy ajaj... ;)
süti beállítások módosítása