Fűszeres csicseriborsóval töltött tésztabatyuk brokkolimártással
2015. február 27. írta: motoroskonyhaja

Fűszeres csicseriborsóval töltött tésztabatyuk brokkolimártással

Itt a böjt ideje, a legtöbb ember a húsmentes étrendre áll rá. Hogy ez mekkora baromság! Egyrészt azért, mert a legtöbb itthoni "böjtölő" mindenféle elméletet talál ki arra miért is eszik ezt vagy azt, amit amúgy nem lenne szabad böjt idején, másrészt pedig azt sem tudja a legtöbb ember miért is böjtölünk. Meg tudja nekem valaki mondani mi is a böjt lényege? Azon kívül persze, hogy megtisztul az ember és hasonló közhelyek.... Sanszos, ahogy a legutóbbi kérdésemnél is történt itt sem lesz másként.... Talán emlékeztek még a miért részesítjük előnyben a tengeri sót a kősóval ellentétben kérdésemre, arra sem jött megfelelő válasz...

dscf8478.JPG

Mindegy, a böjt az böjt, várom a válaszokat, bár a muszlim világban élők (vagy azzal tisztában lévők) biztos tudják a kérdésre a választ. A legnevetségesebb böjttel kapcsolatos mondás pedig: "most böjt van, így nem eszem húst, csak csirkét vagy halat". Nnnna, így böjtöl a magyar...

A hosszú bevezető után viszont egy olyan ételt ajánlok Nektek, amitől minden ízlelőbimbótok beindul, nem átlagos (naná, hiszen én találtam ki), finom, és a böjtöléssel sem ellentétes.

Fűszeres csicseriborsóval töltött tésztabatyuk brokkolimártással

Hozzávalók:
40 dkg liszt
4 tojás (tanyasi!!!)
50 dkg brokkolirózsa
20 dkg főtt csicseriborsó
1 dl tejföl
Fél fej vöröshagyma
5 dkg gorgonzola
2-3 dkg vörös cheddar
1 teáskanál római kömény
1 mokkáskanál chili
Rozmaring
Oregánó

Bors

Elkészítése:
Készítsünk tésztát, mert egyszerű, olcsó és ezerszer finomabb, mint a boltban kapható szárított izék.... Tehát személyenként 1 tojás, 10 dkg liszt (ezért van a hozzávalók között 4 személyre írva, azaz 40 dkg liszt és 4 tojás), kevés só, (szárított) fűszernövények mind mind összedobálva.

dscf8433.JPG

Gyúrjuk össze az egészet. Persze ha van egy ilyen csodálatos 26 éves robotgépünk (a fene se gondolta volna '89-ben, hogy a tésztagyúrás funkciót a büdös életben valamikor is használni fogom...) Tehát ha van egy ilyen gépünk, akkor még egyszerűbb dolgunk van. Amint a tészta összeállt (kézzel kb. 4-5 perc, tehát ez sem vészes) jöhet a nyújtás. Simán egy sodrófával is megoldható az egész, de én a csodálatos kolléganőimtől kaptam egy tésztakészítő gépet, amit azóta is lelkesen használok.

Nagy-nagy puszi Nektek lányok, még egyszer köszönöm ezt a csodálatos ajándékot!

dscf8441.JPG

A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy öblösebb pohárral kiszaggatjuk a kerek formát. Teljesen mindegy  a mérete, a lényeg, hogy legyen sok szép korongunk.

Közben tegyünk fel egy nagyobb fazékban vizet, és forraljuk fel. Ha ezzel megvagyunk jöhet a töltelék. A főtt csicserit dobjuk egy tálba, szórjuk meg az aprított vöröshagymával, római köménnyel és a chilivel. Persze mellette sózzuk, borsozzuk is. Jöhet a csavar is hozzá: a gorgonzola felét is tegyük a töltelékhez.

dscf8442.JPG

Sima krumplinyomóval passzírozzuk össze és már kész is a töltelék. Persze kóstoljuk, ha kell sózzuk még.

A masszát a tésztakorongokra halmozzuk, majd egyszerűen a tésztakorongokat összecsukjuk, összehajtjuk, így lesz belőlük batyu.

dscf8443.JPG

A víz már felforrt így tegyük bele (némi só kíséretében) a brokkolirózsákat is, majd 6-8 perc alatt főzzük készre. Amint kész vegyük ki egy szűrőkanál segítségével a vízből, és tegyük egy edénybe.

A brokkolis vízbe dobjuk bele a tésztabatyukat, és főzzük a tészta puhulásáig (kb. 10 perc). Addig a brokkolis alaphoz adjuk hozzá a tejfölt és a krumplinyomónk segítségével törjük át. Mehet bele gorgonzola másik fele is, só, bors, sőt

dscf8453.JPG

a reszelt vörös cheddart is most szórjuk rá.

dscf8454.JPG

Alaposan keverjük át, és a mártással el is készültünk. Amint a tészta kész már tálalhatunk is!

Porciózzuk a  batyukat tálba, majd adjuk mellé a brokkoliszószt.

dscf8475.JPG

Kevés chiliporral meghintve csodálatos vacsoránk lesz. Olcsó, 30 perc alatt elkészül, laktató és nagyon-nagyon finom.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr737212747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.27. 17:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása