Vegyes zöldsaláta skót füstölt lazaccal, pirított zsemlekockával
2014. december 21. írta: motoroskonyhaja

Vegyes zöldsaláta skót füstölt lazaccal, pirított zsemlekockával

...Tabasco Chipotle szósszal permetezve, parmezánnal szórva. Lehetne még fokozni, de minek? Egy normális könnyű ebéd (leves után), vagy vacsora ötletét szeretném megosztani, de karácsonyi előételnek is derekasan megállja a helyét, hiszen egyszerű, könnyed, különleges, és eteti magát!

l01jo.JPG

Vegyes zöldsaláta skót füstölt lazaccal, pirított zsemlekockával

Hozzávalók:
4 adag vegyes saláta (bavallom férfiasan én most bolti salátakeveréket használtam; jégsaláta, répa, radicchio, bébi spenót, stb).
15 dkg skót füstölt lazac (a Pennyben most Selection néven nagyon-nagyon jó áron lehet minőségi skót füstölt lazacot kapni!!!)
1 szelet kenyér héj nélkül
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
pár ágacska oregáno
1 kávéskanál Tabasco
1 teáskanál eredeti parmezán (parmigiano reggiano - szintén a Pennyben lehet venni, 22 hónapig érlelt eredeti parmezánt 3999 Ft/kg áron; a LEGJOBB ár jelenleg itthon)
só, bors

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy már bele is pirulok....
A vegyes salátát keverőtálba borítjuk.  A hagymákat nagyon apróra metéljük, a paradicsomot aprítjuk. A héj nélküli kenyérszeletet apró kockákra vágjuk, a friss oregánót leszedjük a száráról. A saláta lényege: a salátakeveréket összekeverjük az oregánóval, hagymával, paradicsommal, zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. Átkeverjük, majd félretesszük, hadd érjenek az ízek.

l02_2.JPG

A lazacot akkora darabokra vágjuk, mint a kenyeret, legyenek már egyformák, ha lehet (1x1 cm-es kockák).  Serpenyőt hevítünk, amiben minimális olajon megpirítjuk a kenyérkockákat.

l03_2.JPG

Az összekevert salátára halmozzuk a darabolt füstölt lazacot,

l04_2.JPG

majd alaposan átkeverjük, és tálalhatjuk is!
Porciózzuk ki a salátát, koronázzuk meg a pirított kenyérkockával, majd permetezzük meg Tabasco Chipotle szósszal (vagy a kedvenc füstölt Jalapeno szószunkkal), a tetejére pedig reszeljünk leheletnyi eredeti parmezánt.

Tipp: lime-mal megöntözve még finomabb.

l01_3.JPG

10 perc munka, és fejedelmi, könnyed, plusz különleges ételt kapunk, ami nem drágább, mint egy hagyományos vasárnapi rántott akármi, ellenben zongorázni lehet a különbséget...

Jó étvágyat!

Nemsokára karácsony! Emlékeztek még a tavalyi karácsonyi menünkre? Nem?  Ne felejtsétek: ha a halászlén, töltött káposztán, rántott halon és majonézes salátán vagy aszalt szilvával töltött borzalmakon kívül  próbálnátok valami tényleg mást, tényleg újat, könnyedebbet és különlegesebbet (amik NEM drágábbak a fenti átlagos ételeknél) bátran kattintsatok a jobb oldalon látható Címkéknél a karácsony kategóriára.

Mert lehet mást, lehet egyszerűbben, egészségesebben, változatosabban, könnyedebben és olajszag nélkül készíteni karácsonyra....

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr847002629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása