...Tabasco Chipotle szósszal permetezve, parmezánnal szórva. Lehetne még fokozni, de minek? Egy normális könnyű ebéd (leves után), vagy vacsora ötletét szeretném megosztani, de karácsonyi előételnek is derekasan megállja a helyét, hiszen egyszerű, könnyed, különleges, és eteti magát!
Vegyes zöldsaláta skót füstölt lazaccal, pirított zsemlekockával
Hozzávalók:
4 adag vegyes saláta (bavallom férfiasan én most bolti salátakeveréket használtam; jégsaláta, répa, radicchio, bébi spenót, stb).
15 dkg skót füstölt lazac (a Pennyben most Selection néven nagyon-nagyon jó áron lehet minőségi skót füstölt lazacot kapni!!!)
1 szelet kenyér héj nélkül
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
pár ágacska oregáno
1 kávéskanál Tabasco
1 teáskanál eredeti parmezán (parmigiano reggiano - szintén a Pennyben lehet venni, 22 hónapig érlelt eredeti parmezánt 3999 Ft/kg áron; a LEGJOBB ár jelenleg itthon)
só, bors
Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy már bele is pirulok....
A vegyes salátát keverőtálba borítjuk. A hagymákat nagyon apróra metéljük, a paradicsomot aprítjuk. A héj nélküli kenyérszeletet apró kockákra vágjuk, a friss oregánót leszedjük a száráról. A saláta lényege: a salátakeveréket összekeverjük az oregánóval, hagymával, paradicsommal, zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. Átkeverjük, majd félretesszük, hadd érjenek az ízek.
A lazacot akkora darabokra vágjuk, mint a kenyeret, legyenek már egyformák, ha lehet (1x1 cm-es kockák). Serpenyőt hevítünk, amiben minimális olajon megpirítjuk a kenyérkockákat.
Az összekevert salátára halmozzuk a darabolt füstölt lazacot,
majd alaposan átkeverjük, és tálalhatjuk is!
Porciózzuk ki a salátát, koronázzuk meg a pirított kenyérkockával, majd permetezzük meg Tabasco Chipotle szósszal (vagy a kedvenc füstölt Jalapeno szószunkkal), a tetejére pedig reszeljünk leheletnyi eredeti parmezánt.
Tipp: lime-mal megöntözve még finomabb.
10 perc munka, és fejedelmi, könnyed, plusz különleges ételt kapunk, ami nem drágább, mint egy hagyományos vasárnapi rántott akármi, ellenben zongorázni lehet a különbséget...
Jó étvágyat!
Nemsokára karácsony! Emlékeztek még a tavalyi karácsonyi menünkre? Nem? Ne felejtsétek: ha a halászlén, töltött káposztán, rántott halon és majonézes salátán vagy aszalt szilvával töltött borzalmakon kívül próbálnátok valami tényleg mást, tényleg újat, könnyedebbet és különlegesebbet (amik NEM drágábbak a fenti átlagos ételeknél) bátran kattintsatok a jobb oldalon látható Címkéknél a karácsony kategóriára.
Mert lehet mást, lehet egyszerűbben, egészségesebben, változatosabban, könnyedebben és olajszag nélkül készíteni karácsonyra....