Balzsamecetes vörösborban sült csirkemell
2014. november 25. írta: motoroskonyhaja

Balzsamecetes vörösborban sült csirkemell

Sok ember egyik kedvenc étele: sült csirke sült krumplival. De valljuk be, ez már azért kicsit unalmas így, nem? El is lehetne intézni ennyivel ezt a receptet is, de ez -ahogy már megszokhattátok-  nálam már megint egy kicsit más. Mert ha azt mondom balzsamecet, vörösbor, vaj, cékla, akkor már nem is a sült csirkére gondolunk; ugye? Pedig ez is az, és mennyivel finomabb a végeredmény.

c08_2.JPG

 Balzsamecetes vörösborban sült csirkemell céklás krumplisalátával, pecsenyemártással

Hozzávalók:
2 szép bőrös csirkemell (házi szabadtartású, a bótit felejtsük már el)
40 dkg krumpli
40 dkg cékla
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet (ha valaki szereti mehet bele 3 evőkanál is)
1 kis pohár tejföl
5 dkg vaj (VAJ, nem margarin)
Kakukkfű
Oregánó
Bors

Elkészítése:
Ahogy írni is szoktam nem lesz nehéz dolgunk. Ha egy vasárnapi sült csirkét és sült krumplit el tudunk készíteni, akkor ezt is simán.
Fogjuk a csirkemellet és sózzuk meg, aztán hanyagul tegyük félre, még nem jött el az ő ideje. A céklát főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. Amíg a cékla fő jöhet a krumpli is: főzzük majdnem készre. Hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy mennyire puha már. Azért nem szabad teljesen puhára főzni, mert a pirításkor szétesne. A krumplit is hagyjuk hűlni.
Most jöhet a csirkemell. Egy felforrósított serpenyőben minimális zsiradékon pirítsuk körbe minden oldalát. Amíg a csirkénk pirul (kb. 3-4 perc az egész!) addig öntsük bele egy hőálló tálba a bort és a balzsamecetet, majd keverjük el. Ebbe a tócsába tegyük a körbepirított csirkemellet, locsoljuk meg a saját kisült levével és a balzsamecetes vörösborral is.

c03_3.JPG

Tegyük a tetejére a vajat, kicsi sót,

c04_3.JPG

majd dugjuk 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre. Nem kell lefedni. A sütési idő alatt többször locsolgassuk a melleket (mármint a csirkemelleket) a balzsamecetes borral. Borral? És a szakáccsal mi lesz? Öntsünk magunknak is egy pohárral, szigorúan csak minőségellenőrzés végett...

Amíg a hús a sütőben sül jöhet a köret. A krumplikat daraboljuk falatnyira, majd pirítsuk meg őket szintén minimális zsiradékon.

c02_3.JPG

Ha kész tegyük félre és hagyjuk hűlni. Addig tisztítsuk meg a főtt céklát és vágjuk hasonló méretűre, mint a krumplit. Dobjuk mindkettőt egy tálba, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az oregánóval és a kakukkfűvel, majd keverjük alaposan át.

c05_3.JPG

A köret már kész, most jöhet a csirke. Amikorra a csirkénk megpuhul a balzsamecetes-vörösboros szaft is szép sűrű lesz, gazdagítva a vajjal és a csirke zsírjával-ízével.

c06_3.JPG

Locsoljuk meg utoljára ezzel a gazdag lével a húst, majd emeljük ki belőle. Az ízes szaftot keverjük el a tejföllel, kóstoljuk, ha kell sózzuk. Kész is vagyunk, jöhet a tálalás!

c07_2.JPG

Porciózzuk ki a fűszeres-céklás krumplit, majd tegyük a tetejére a szeletelt csirkemellet. Öntsünk rá gazdagon a mártásból és már falatozhatjuk is.

c01_3.JPG

Jó átvágyat!

Mindjárt itt van Karácsony. Ebben az időszakban szoktam több embertől hallani azt, hogy idén aztán más kerül az ünnepi asztalra, mint eddig (ünnepek után meg azt hallom tőlük, hogy idén is ugyanazt ették....) Pedig lehet ünnepi és különleges a hagyományostól eltérő is.  Adok is pár tippet:

ITT olvasható egy menüsor

ITT pedig egy másik

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr946930675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marta Hajnal 2017.12.18. 04:21:25

Milyen kilyelentés,"a bolti csirkét feletcsük már el".nagyon okos,mert ezt mindenki csak úgy megteheti!! Igaz??

motoroskonyhaja 2017.12.30. 20:23:36

@Marta Hajnal: IGAZ! Megteheti, ha nem lusta hozzá! Több helyen írtam is: nekem 800 Ft/kg áron hozzák házhoz, lábbal, belsőségekkel, mindennel. Mennyiért is kapsz egy sima bolti broiler csirkét minden belsőség nélkül? kb. 600 Ft/kg-ért. Vedd hozzá a belsőségek és a lábak árát (mármint ha bolti csirkét választasz, veszel). Akkor miről is beszélünk? ÉS akkor még a házhoz szállításról nem is beszéltem.
Szóval mi is a kérdés?
süti beállítások módosítása