Lassan sült marhaoldalas
2014. október 30. írta: motoroskonyhaja

Lassan sült marhaoldalas

Imádom a marhahúst, itthon viszont nem sűrűn találkozik az ember normális minőségűvel. Most végre kaptam alkalmas darabokat, így mi sem volt kézenfekvőbb, mint egy finom omlós ételt készíteni belőle, ami tartalmas és jólesik ezekben a hideg napokban.

m01_2.JPG

Lassan sült marhaoldalas

Hozzávalók:
1,2 kg csontos marhaoldalas
40 dkg vegyes gomba (én erdei gombából készítettem)
Fél szál póréhagyma
Fél fej fokhagyma
Kb.5 dl marhahúsleves
2 dl paradicsompüré
1 dl vörösbor
Bors

 

Elkészítése:
Semmi extra dolog nincs benne, nem kell bepánikolni tőle! Egy serpenyőt felteszünk melegedni kevés zsiradékkal. Amíg melegszik fogjuk a pórét és felszeleteljük, majd tehetjük is a forró edénybe. Átkeverjük, majd amikor kezd pirulni

m02_1.JPG

mehet bele az aprított gomba is. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pirítjuk, míg kicsit összeesik a gomba. Ha elkészültünk tegyük az egészet félre.

m03_1.JPG

Jöhet a főszereplő, a marhaoldalas. Sózzuk, borsozzuk,

m04_1.JPG

majd a húsok minden oldalát szép aranybarnára pirítjuk.

m05_1.JPG

Amikor már szép pirosak, dobjuk melléjük a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét és locsoljuk meg a borral. Kavarjunk egyet rajta, aztán tegyük az egészet egy hőálló tálba.

m06_1.JPG

Kanalazzuk rá a pórés gombát, majd öntsük fel annyi marhahúslevessel, amennyi éppen ellepi az ételt. Dugjuk 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 3-3,5 órán keresztül, amíg a hús leválik a csontjáról. Ez persze hosszú idő, de senki se felejtse el, hogy nyitottunk egy üveg vörösbort :)

m07_1.JPG

Ha a hús omlósan puha már csak tálalni kell. Porciózzuk ki az ételt, és ne felejtsünk el minden adaghoz a gombás-fűszeres pecsenyeléből is adni. Persze a pecsenyeléből előbb vegyük ki a fél fej fokhagymát. Ha valaki szereti, ilyenkor kinyomkodhatja a krémes fokhagymagerezdeket a héjukból, és azzal dúsíthatja a mártást. Orosz- vagy tört krumplival -no és száraz vörösborral- kínáljuk.

m08_1.JPG

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr46846159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

objekt678 2014.10.31. 20:38:51

Szia Motoros !
Ez egy igazi őszinte, tiszta étel. Különösen tetszett a kinyomkodott fokhagyma, mit magam is nagyon imádok:))
( A bort és sót csak a puhulás érezhető megindulásakor szoktam a húsokhoz adni, mert savasságuk jelentősen növeli az elkészítési időt és kissé rostosabbak, szálkásabbak is lesznek az idő előtti hozzáadáskor)
Látszólag off, pedig nem az, ezt olvasgatva-nézegetve jutott eszembe a Motoros: englishrussia.com/2014/10/30/fourteen-days-in-taiga-of-kola-peninsula/

A fickók minden táborhelyen nagykanállal ették a friss vadlacacikrát.
Szegénykék !
( Az a lazac és ikrája, amit mi eszünk az tenyésztett. Halhulladékot kapnak s hogy ne legyen szürkés a húsuk, a táphoz festéket -kantaxantint-adagolnak. Egészen más-szerintem förtelmes- az íze mint a vadlazacnak....)
Egy ilyen túrát Te sem utasítanál vissza mi ?

TSK 2014.11.25. 15:13:05

Hú, de király ez is ;) Én is oldalast csináltam a hétvégén.

TBit 2016.06.03. 13:09:22

Hello. Ez myen tipusu marhaoldalas?
A hentesunk kirohogott, amikir hasonlot akartam, h ez Angus... Amit o mutatott, az hasonlo volt, de a hus a tetejen sokkal veknyabb, s mintha kozep tajon konnyen elvalt volna.
Nyilvan, englisg cut kellene, de magyarul ezt nem ertik.
Koszi

motoroskonyhaja 2016.06.05. 19:44:03

Helló! Ha a hentesed azt mondta erre, hogy Angus, akkor Te is röhögd ki (és keress más hentest), hiszen a húsról -és a vágási technikájáról- senki nem tudja megmondani, hogy a hús milyen fajta, lehet ez egy kobe is ;) - persze egyik sem.

A hús sima ír húsmarha bordája (sokan szegynek is nevezik), én nagyon szeretem, mert hasonló a sertés oldalashoz: omlós, finom hús, zsírral átszőve. Semmi angolszász vágástechnika nem kell hozzá/nincs itt, csak itthon maga a marha lesz -sajnos- ismeretlen lassan. Spar csoport és pár Tesco, ahol NÉHA lehet nagyon szépet kapni/kifogni (én vagyok olyan hülye, hogy ha szebb példányokat látok, akkor elkérem a címkéjét a cuccnak, és megnézem hol -melyik ír vidéken- nőtt fel az állat - amit ugye jelölni kell a marhánál egy csomó más mellett).

2017.12.09. 09:32:01

Jó, akkor ezt ma elkészítem. :) A Tescoban kaptam megfelelő alapanyagot, vargánya van a fagyasztóban.
süti beállítások módosítása