Darált húsok egybe sütve: imádom! Legyen az egy mezei Stefánia vagy egy igazi hamburger, mind-mind nagyszerű ételek. Egy titkuk van: nem szabad a bolti termékeket megvenni, hanem -könyörgöm- szánjunk már rá maximum 20 percet és készítsünk csodát az alapanyagokból! Olcsóbb, finomabb és a siker bombabiztos!
Egyben sült mozzarellás fasírt paradicsomos spagettivel
Hozzávalók:
50 dkg darált hús (fele marha fele sertés, NEM, nem a bolti összedolgozott tré cucc, vegyük a fáradtságot és magunk darájuk le az általunk kiválasztott húsokat)
7 dl passata, azaz finom paradicsompüré (cukormentes legyen, ha boltit választunk -a legjobb, ha magunk készítjük)
3 szál gyönyörű sárgarépa (kb. 60 dkg)
50 dkg spagetti tészta (ha bolti, akkor legyen bio)
10 dkg normálisan olvadó sajt (pl. cheddar, vagy érlelt házi juhsajtok)
2 evőkanál oregánó
1 tanyasi tojás
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg zsemlemorzsa (ugye mindenki maga darálja le a száraz kenyeret és nem boltban veszi a kész akármit...)
5 dkg friss mozzarella
1 evőkanál kakukkfű
4 db szép chili ízlésnek megfelelő erősséggel
Só
Bors
Elkészítése:
Nem nagy etvasz, nem kell pánikolni! Először is nyissunk egy palack finom Kadarkát. Szekszárdit. Más Kadarka nincs, nem is volt és nem is lesz! Lágy, egyéni, mégis simulékony, ugye? Most jöhet a többi szösszenet a legnehezebb munkafázis (a bor kóstolása) után. Fogjuk a répákat és hosszában vágjuk ketté. Tegyük egy hőálló tálba, sózzuk, borsozzuk őket, majd szórjuk rá a kakukkfüvet. Locsoljuk meg kevés olivaolajjal, és mehetnek is a 200 C-re előmelegített sütőbe (kb. 10 percre)
addig el tudjuk készíteni a fasírtot. A húsokat csíkozzuk, majd daráljuk le a mozzarellával együtt.
Őket is sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a tojást, az oregánó felét és a zsemlemorzsát,
majd gyúrjuk össze, hogy valóban fasírt-állagú legyen. Ha ez megvan vegyük ki a répát a sütőből, majd tegyük középre (a szaftos lére) a darált husit, amit körbe fog venni a fűszeres répa.
Dugjuk vissza őkelmét úgy 25 percre a 200 C-s sütőbe, addig elkészül a köret is. Tegyünk fel egy fazékba vizet, és ha forr dobjuk bele a spagettit; hadd főjön! Ha friss chilink van aprítsuk fel, én szárított chilipelyhet használtam, így ezzel nem kellett bajlódnom. Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a chilit. Egy pillanat alatt be fogja tölteni a konyhát az illata. Most mehet hozzá az aprított vöröshagyma és fokhagyma is. Pirítsuk őket együtt pár percig, majd zúdítsuk rá a passatát és szórjuk rá az oregánó másik felét. Rotyogtassuk további 5 percig, míg az ízek összeérnek.
Amint letelt a sütési idő a húsnál, vegyük ki a sütőből (én a kifolyt szafttal ilyenkor meglocsolom a husit). Öntsük a fűszeres passátát a húsos répára, majd a húst szórjuk meg a sajttal. Én Grana Padanot használtam, de mehet más aromásabb sajt is!
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük addig, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Most csak annyi teendőnk van, hogy kortyoljunk egyet a szekszárdi Kadarkából. Persze nem csak ennyi: amikor a tészta megfőtt szűrjük le, majd tegyük egy nagyobb tálba. Kicsit öntsünk rá a főzővízből és locsoljuk meg kevés olivaolajjal. Vegyük ki a paradicsomszószos húst a sütőből, majd a tésztát keverjük össze a paradicsomszósszal (a répát és a húst nem kell hozzá keverni :)
Jöhet a tálalás! Porciózzuk ki a fűszeres-paradicsomos tésztát, amire az időközben kihűlt és felszeletelt fasírtokat tesszük - némi répa kíséretében.
Mennyei ízkavalkád, a chili ellenére sem csípős, ellenben pikáns és egyedi. Most mondjátok meg: nem volt egyszerű?
Jó étvágyat!
Igen, kedves Fickó, az ott friss koriander... :)