Egyszerű kaukázusi saslik
2014. július 26. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű kaukázusi saslik

A saslik fogalma itthon mostanában nem nagyon ismert, pedig pár évtizede még a legtöbb ember tisztában  volt vele; azóta valahogy kikopott a hétköznapokból, ahogy egy sor más is. Manapság a rablónyárshoz hasonlítják -tévesen-, pedig ennél sokkal, de sokkal több. Persze abban hasonlít a rablóhúshoz/rablónyárshoz, hogy nyárson sült hús, de a közös csupán ennyi köztük. Mintha egy Trabantot hasonlítanánk a Mercedeshez: mindkettő autó, de mekkora a különbség!

s01.JPG

Feleségemék családja ukrán születésű, így többször volt szerencsém náluk és az ottani rokonságnál (plusz több kinti vendéglőben, sőt az út szélén készítettet is) enni ebből a finom csemegéből ott . Az alapvető különbségek a normál rablónyárshoz képest, hogy pl. a nyársra kizárólag húst szúrnak fel (semmi sallang, mint szalonna, hagyma stb), méghozzá sertéstarját, nem mást. A pácolás pedig? Ég és föld a különbség az itthon használt pácok és a saslik-pác között. A kaukázusiak -ahol nagyságrendekkel nagyobb hagyománya van a nyárson sült húsnak, mint itthon) a hús ízét szeretik érezni, nem a pácét... Nézzétek csak:

Kaukázusi saslik savanyított erdei gombákkal, cukkíni salátával és ketchuppal

Hozzávalók:
1,2 kg csont nélküli sertéstarja (a legjobb a szabadtartású disznó, ugye ezt mindenki tudja)
1 fej zúzott fokhagyma
1 fej vöröshagyma félfőre vágva
1 dl száraz vörösbor
6-8 db babérlevél
2 evőkanál 10%-os ecet
annyi nagyon szénsavas ásványvíz, amennyi a húst ellepi
2 teáskanál őrölt bors
1 evőkanál só

Elkészítése:
A húst 4x4 cm-es kockákra vágjuk. Egy megfelelő méretű tálba beleöntjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd a babérleveleket is beletesszük.

s02_1.JPG

Ebbe az alapba tesszük a kockázott sertéstarját, amire rányomjuk a fokhagymát.

s03_1.JPG

Most jöhet az egészre a félfőre vágott vöröshagyma is. Alaposan átkeverjük, majd felöntjük annyi NAGYON szénsavas ásványvízzel, amennyi ellepi. Persze itthon nem lehet kapni Luzsanszka-t vagy valami normálisabb ásványvizet, de keressünk minél szénsavasabbat.

s04_1.JPG

A felöntés után így fog majd kinézni az egész: pezsgős, habzós levet fogunk kapni.

s05_1.JPG
Tegyük hűtőbe, majd tartsuk is ott (lefedni nem kell) 4-5 napon keresztül. Naponta egyszer keverjük át; finom, érett húsokat fogunk kapni. Pár nap után ilyen lesz:

s06_1.JPG

A felhasználás napján vegyük elő, és válogassuk ki a húsdarabokat a pác közül.

s07_1.JPG

Most indulhatunk is az erdőbe/kertbe, ahol faszénen, kívül ropogósra, belül omlósan szaftosra fogjuk sütni a húsokat.

Ehhez az oroszok (izé a FÁK tagjai vagy bárhogy hívjuk is őket) már régen feltalálták a mobil saslik-sütő alkalmatosságot, amit túrázáshoz is magunkkal vihetünk. (a szintén fém dobozon ott is van Jura, aki éppen túrázik és vígan fütyörészve viszi magával a berendezést).

s08.JPG

Persze nem feltétlenül csak ezen a berendezésen lehet a saslikot elkészíteni, megfelel a sima grillsütő is, csak felejtsük el a rácsát... A saslik lelke a FÉM nyárs, ami nem hengeres, mint amit itthon a legtöbb helyen ócsóért kapni lehet, hanem lapos, lehetőleg pedig L alakú. Miért is kell ez? Mert a fém nyárs a faszénparázs fölött alaposan átforrósodik, így belülről is sül a hús, a lapos, vagy L alak pedig azért, hogy szegény húsok ne foroghassanak el a hő fölött.

Így néz ki a mobil sasliksütő a faszénnel a felállítása után:

s09.JPG
Amíg a faszén felizzik húzzuk a nyársakra jó szorosan a húsokat; bátran érjenek csak össze, nem kell szünetet tartani köztük! Miután a faszén felizzot tegyük a nyársakat az alkalmatosságra, és kezdjük el sütni. Ahogy a képen is látható nem kell bazi hőt átadni a húsoknak (hiszen akkor kívülről megégnének, belül pedig nyersek maradnának). Nyugodtan maradhat kb. 25-30 cm a nyárs és a parázs között.

s10.JPG

Sacc. egy órára lesz szükségünk ahhoz, hogy közepes hőn meg tudjuk sütni a húsokat. Ha van valakinek kutyája -azon kívül, hogy már ezért is szerencsés- ő majd jelezni fogja az első fordítás idejét. Amikor oda settenkedik a nyársak mellé már lehet tudni, hogy mehet az első locsolás is. Szutyi is ezt tette, így pontosan tudtam hogy mehet az első adag vörösbor-permet a húsokra (a nyárs felhelyezését követő kb. 20. percben).

s11.JPG

Ne sajnáljuk a vörösbort a húsokról, egy adag permetezés (lakberendezési áruházban (khm. Jysk) kapható kb. 300 Ft-ért normális kis kézi) ez a bormennyiség felét fogja elvinni. Ha a faszén esetleg lángra kapna akkor pedig azt is bátran locsoljuk le a vörösborral! Füstölni fog, de el fog aludni a tűz. Apósom csinnagyiveóji megoldása tuti, bátran használhatja mindenki! Apropó vörösbor: az ételhez 1 dl kell. De ha már vettünk egy üveg minőségi száraz vörösbort (mert ugye szar bort SENKI nem vesz (remélem), mondván: az ételbe azért jó lesz.... NE tegye: szar alapanyagból szar étel fog készülni, mint tudjuk), akkor ne sajnáljuk a tűzmestertől és tegyünk kedvére.

Miután alaposan bepermeteztük a nyársakat jöhet a fordítás. 

s12.JPG

Én ilyenkor a másik oldalt is alaposan be szoktam permetezni vörösborral (így mindig tudom mennyi finom bor marad még fogyasztásra, míg a kaja elkészül....)

Néha-néha emelgessük meg a fém nyársakat (figyeljünk arra, hogy bazi forró lesz a fém!!!!). És amikor a másik oldala is szép piros már vehetjük is le a parázs fölül, hiszen elkészültünk vele. A legtöbb ember ott rontja el, hogy szarrá süti, ezért rágós cipőtalpat fog kapni. Ezért is tettem fel fázisfotókat, hogy mindenki láthassa azt kb. mikor jó.

Sok házi finomsággal tálalhatjuk: adzsikával, normális ketchuppal, savanyított erdei gombával (mi saját szedésű vargányából és galambgombából készítettük kevés csiperkével), de egy cukkíni saláta (cukkíni, saláta uborka, retek, paradicsom, újhagyma, illatos olaj, balzsamecet, só, bors) is nagyon megy hozzá. Ha bárkinek kell a marinált gomba vagy a cukkíni saláta receptje jelezze és már írom is!

s13.JPG

Olcsó, különleges és nagyon-nagyon finom. Egy forró nyári hétvégén kell ennél több a salátákkal együtt? Tudom azt, hogy a volt FÁK országokban a saslik olyan, mint itthon a töltött káposzta: ahány ház annyi szokás. Én is ettem gagyi étteremben készültet és igazi ínyencséget is. Ez csupán egyetlen verzió, ami nekem az ottani saslikok közül a legjobban bejött. De még mennyire bejött, azóta is imádom!

Jó étvágyat!

Erről jut eszembe: remélem kovászos uborka már házilag készül mindenhol olcsón! Ha nem, akkor itt OLVASHATOD a receptet.

Ha pedig azt gondolod, hogy bográcsban kizárólag valami fűszerpaprikásat tudsz csak készíteni olvasd el az ITT TALÁLHATÓ bográcsos kacsámat.

Innál valami hűsítőt ebben a melegben? ITT OLVASHTASZ róla ötleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr16546193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.07.27. 08:23:52

Nagyon alapos jól dokumentált poszt ! Talán ásványvíznek megfelel a BORSZÉKI ,amely egy elégé szénsavas jó ásványvíz , de ha ezt nem kapunk / mert nem mindenütt kapható / kérdésem hogy a cukor nélküli coca zéróval történő megmaratás esetleg megfelelne-e ?

Algopirin 2014.07.27. 15:55:14

@Az amatőr hagyományörző: nekem kapásból a házi szóda jutott eszembe. szifon, bele 3 patron és szénsavas mint az állat. Már ha a szánsav a legfontosabb. És ezt lehet csapvízből meg ásványvízből is.
Én kólával nem próbálkoznék, abban túl sokminden van, nem tiszta.

A poszthoz:
Engem érdekelnek a további salátareceptek. A marinálásra rá kellett keresnem :D

objekt678 2014.07.27. 20:56:56

Az előttem hozzászólóval egyetértve, magam is a borszéki borvizet tartom a vizek királynőjének ( Luzsanszka-val sajnos még nem találkoztam, pedig bárhová is megyek, mindig helyi vizet kérek...töredelmesen jelentem, hogy még a nevét sem hallottam) de még töredelmesebben jelentem, hogy szénsavas víz ilyetén használatáról soha hallomásom sem volt.
Te motoros! A felmenőid között nem volt véletlenül egy Escoffier nevezetű?

Ez így nem frankó: én vagyok a mesterszakács és élelmiszermérnök, te meg kis informatikus :))))- mindig meghökkentessz !
( Ez csak élcelődés, nem megsértődni ám, kedves kolléga:)))

Most értem haza, ennek az arcbavágó szénsavas izének reggel mégegyszer nekifutok, mert úgy megálltam, hogy még a munkavégevan sörömet is elfelejettem kibontani.

objekt678 2014.07.27. 21:34:52

Basszus kedves motoros!
Soha nem volt abszolút erősségem a kémia ( az egyetemen ez volt a legnagyobb nehézségem), de a receptben leírt vörösbor+ecet+szénsavas víz, pláne három-négy napos érlelése teljesen kiütött( a fölnyitott sörömből még csak -ránéztem-nyakelejélig nyeltem egyet...ilyet én még csak nem is hallottam !
Tudom, hogy tudsz főzni, tudom, hogy tudsz enni is, de ilyen, hogy savra savat emlőshúsnál...
Minden amit nekem tanítottak ellene szól- viszont Te kóstoltad, neked hiszek.
Erre nekem aludnom kell.
Az én -ezek szerint rossz -ismereteim szerint ennyi savtól emészthetetlenné kellene válniuk a rostoknak.
Holnap ezt megbeszélem a menyemmel, ő fizika-kémia tanár.. itt valami érdekesség kel, hogy leszen elbújva ám, kedves motoros barátom !

motoroskonyhaja 2014.07.28. 07:17:04

@Az amatőr hagyományörző: a Borszéki tökéletes választás! Kólás receptem is van, de az nem saslik, hanem egyben sült marhahús, amihez direkt cukros kóla kell :) Marad a Borszéki! :)

motoroskonyhaja 2014.07.28. 07:18:22

@Algopirin: Házi szóda nagyon jó ötlet, teljes mértékben egyetértek! Nem az ásványvíz a lényeg -ahogy írtam is- hanem a szénsav :) Jönnek majd a salátareceptek is!

motoroskonyhaja 2014.07.28. 07:23:07

@objekt678: Borszéki nagyon jó, a Luzsanszka csak egy példa volt (amúgy ukrán ásványvíz).
Sajnos senki ilyesmi nem volt a felmenőim között, bár nagyon el tudtam volna ciselni :)
Dehogy sértődöm meg, sőt! Amúgy a végzettségem informatikus, pályafutásom nagyobbik részében a kereskedelemben tevékenykedek. Persze ennek sincs köze a gasztronómiához :)

Ezt a receptet nem én találtam ki, hanem még a jó szovjet idők. Azóta is nagy elánnal alkalmazzák sok helyen. Persze -ahogy írtam ís a posztom végén ahány ház annyi szokás kint is, de nekem ez az egyszerű változat jött be igazán.

Algopirin 2014.07.28. 08:31:22

@motoroskonyhaja: mondjuk fedés nélkül -pláne néha megkeverve- elég gyorsan el is illan. Ezért lehet érdekes, hogy csak a szénsav a lényeg, vagy fontos hogy ásványvíz legyen (mittudomén, nátriumos vagy fenetudja)?

bivalybasznád 2014.07.28. 08:32:50

A pácolásnál, érlelésnél alkalmazott savas anyagok feladata, hasonlóan a gyomorsavhoz, egyfajta előemésztés. A hús rostjai ennek hatására fellazulnak, puhulnak.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.07.28. 10:05:44

Motoros barátom megint egy klasszikust alkotott. Gratula Neked. Nekem még gyerekkori, szovjetuniós kirándulás ( Kiev, Szocsi,... ) élményeit hozta elő, ha parázs közelébe kerülök kipróbálom a "szódás" pácot. Üdv neked Mester :-)

objekt678 2014.07.31. 20:30:31

Holnap telik le a négy nap. Mint leírtam már sokszor: hiszek Neked:tudsz főzni is, enni is,tehát bennem lehet a hiba. Ennyi savnak ennyi idő alatt minden izomrostot bontania kellett volna-a régi könyveim szerint.
( Amiről bivalybasznád ír, az a sajtokra igaz s nem a húsokra.)
A húsoknál a sok sav a fehérjeláncolatok olyan bomlását is eredményezheti, mint például a túlpácolt vadhúsok ( ahol hagyományosan ecetet is használunk, a franciák például éretlen szőlő levét, ami szintén jó savas: kásás, szövetszerkezetét vesztett állagot okoz. Mintha aprózott cérnszálhalmazokat forgatna az ember a nyelve alatt. Részemről utálom, és itt lép be a De gustibus non est disputandum faktor.
Nekem ugyan csak normál tarja és (dafke!) borszéki víz állt a kísérlet rekonstruálására, de minden egyébben híven betartottam a leírtakat.
Szurkálódásként be akartam írni a ketchupos zacskó kirívó voltát, aztán eszembe jutott, hogy még ennyi idő elteltével is mennyire kedvelem a gyermekkorom isajtos-tejfeles-"kecsöppös" spagettijét....

A fickó 2014.07.31. 23:00:55

Én is meghökkentem ezen a módszeren. A képen azt látom, hogy a húst teljesen "megfőzték" a savak. Nem vagyok híve a húsok hosszú, főleg savas pácolásának. Szeretem a hús ízét és ezt nem akarom elnyomatni, egyébként is a jó minőségű hús ezt nem igényli. Kivéve a vörösboros kakast, na az ázik 2-3 napot a zöldséges boros lében.
Az érlelt húsokat meg pláne nem szabad pácolni, ott az enzimek megteszik jótékony hatásukat. A vadat is ugyanezért ezért lógatják.
Indiai ételek esetében a húsokat pácoljuk néhány órára, fűszeres joghurtban, az OK. Esetleg kevés mustár, vagy a friss hal "megfőzése" citromlével is rendben van. Mostanság meg a friss húsokat sous vide készítem elő, ekkor előtte 2-6 órát sóoldatban áztatom. Így még kevesebb vizet veszít és aztán már nemigen kell sózni.

motoroskonyhaja 2014.08.01. 00:51:23

@Húsimádó: Áááá, ez nem az én érdemem, csupán elkészítettem azt, amit ott kint több országban tapasztaltam, illetve az ott tapasztaltakból azt, ami nekem a legjobban ízlett :)

motoroskonyhaja 2014.08.01. 01:01:40

@objekt678: kíváncsi leszek, hogy mi lesz a véleményed a végeredményről. Szerintem fantasztikus! Egyszerű, de nagyon jól visszaadja a hús valódi ízét! A pác nem bontja le annyira a hús szerkezetét mint gondolnád, de nagyszerűen vissza fogja adni azt az élményt, amit a poszt-szovjet államokban -akár az út szélén- kóstolhat az egyszeri ember. Persze több helyen ettem adzsikába (vagy egyéb másba) pácolt salsikot is, de az nekem nem volt az igazi. Hogyan is fogalmazzam meg. Olyan Cipljata tabaka-t sehol sem ettem, mint Csinnagyijevóban az oda vezető út szélén. De azt az élményt semmi sem tudja felül múlni, mint amikor magam mutathattam rá az élő pisztrángra, és azt készítették el nekem, sallang-mentesen. Só, bors, friss petrezselyem és citromlé: faszénen elkészítve.
A ketchupos zacskót direkt raktam a fényképre, hiszen ez az egyetlen olyan ketchup, ami ér is valamit az itthoni kínálatból. Már nem az igazi, de még mindig érezni az eredeti ízt valahol...

motoroskonyhaja 2014.08.01. 01:04:26

@A fickó: Meghökkentő és nem szokványos, az igaz, de nagyon finom a végeredmény! És VALÓBAN a hús ízét fogod érezni, amit kedvedre mártogathatsz ;)

Algopirin 2014.08.04. 09:15:15

Még egy kérdés: a faszenet hogyan gyújtod meg/be?

motoroskonyhaja 2014.08.05. 00:26:48

@Algopirin: Több módon is szoktam. Az első (amit a legjobban szeretek) az, hogy a faszénre morzsolok/darabolok olajkályha begyújtót. Ez egy rózsaszínű, parafin-alapú dolog cca 300 Ft az egész. Nagyon jól ég, és egy fél tábla elég ahhoz, hogy egy jó adag faszenet rendesen begyújtson. Holnap (illetve ma, mert elmúlt éjfél) megyek ki a garázsba, és meg fogom nézni a pontos megnevezését. Ha ilyen éppen nincs "raktáron" nálam, akkor veszek normál grillgyújtó folyadékot. Ezt annyira nem szeretem, mert drága (800 Ft körül van egy üveg). Ezzel megspriccelem alaposan a faszenet, majd várok 5 percet, hadd szívja be a folyadékot. Akkor rá egy meggyújtott papírzsebkendő, amit (miután égve a faszénre helyeztem) még meglocsolok, így gyorsan be fog lobbanni az egész adag faszén. Ha ez sincs, akkor jöhetnek a száraz levelek, kisebb száraz ágak és némi újságpapír, amiből hirtelen nagy tűz lesz, és az szépen felhevíti a faszenet.
Holnap jelentkezek a rózsaszín izé pontos megnevezésével!

motoroskonyhaja 2014.08.05. 00:29:27

@Algopirin: amit elfelejtettem: a gyújtás után minimum 40-45 perc (de inkább 1 óra) kell ahhoz, hogy rendesen felizzon a faszén. Ezt nagyon sokan figyelmen kívül hagyják, így nem kapnak megfelelő hőt a grillezéshez, aztán csodálkoznak, hogy tovább kell sütni a húst, ami -minő meglepő- cipőtalp keménységű lesz... :)

Algopirin 2014.08.05. 10:21:38

@motoroskonyhaja: ahhha, köszi.
én tálcával jól meg szoktam legyezni, akkor gyorsan átizzik az egész.

Llychllyn 2014.08.05. 20:31:50

Én meg tüzet szoktam rakni, aztán várok...:)

A marinált gomba receptjét posztolhatnád valamikor, ma reggel tettünk el két kilót, de biztos tudsz újdonságot mondani:)

objekt678 2014.08.05. 21:28:35

Szia Motoros !
A próba sikeresen lezajlott:
Van egy nagyon szűk szakmai-baráti társaságunk, azzal ritkán összejövünk és akkor jön a nagy kajaélvezkedés: végül is szombatra csúszott az a négy -öt nap, de Motoroskonyhája vitte a pálmát a "netről nézett kaják között:
Mindegyikünk málós-foszlós vacakra számított ( számszerűen négy mesterszakács, ebből egy élelmiszermérnök) és neked volt igazad .
4-1
Tényleg nagyon finom volt. köszönjük szépen.

objekt678 2014.08.05. 21:44:33

Az arányfeltüntetés megtévesztő:
helyesen:
Motoroskonyhája - Szakács profik
4!-1

objekt678 2014.08.05. 21:53:28

Csúnyán kikaptunk- viszont jót ettünk.)))

motoroskonyhaja 2014.08.06. 22:07:57

@Algopirin: A gyújtó neve..... Alágyújtós :) Tényleg ennyi. Egy sima háztartási boltban kapni lehet, és nagyon jó.
A legyezgetés is oké, az is hatásos!

motoroskonyhaja 2014.08.06. 22:11:41

@Llychllyn: Semmi extra, azaz talán mégis :) Sima alap pácba teszem el, azaz ecet, víz, cukor, só, bors, zúzott fokhagyma, babérlevél, vöröshagyma. Ha kell a pontos arányokat is le tudom írni. Ezeken kívül, ami extrának hathat az a koriandermag és a kardamom (egészben). Ezek a lengyeles módszeren felül további dimenziókat adnak a gombáknak.

motoroskonyhaja 2014.08.06. 22:19:02

@objekt678: Kedves object678! Örülök neki hogy sikeres lett a recept és hogy ki is próbáltad (sőt: nagyon-nagyon büszke vagyok rá, hogy egy ilyen szakmai nagyágyú (azaz TE) ki szeretett volna próbálni egy amatőr ember által írt receptet, KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!).
Mindig arra törekedtem (és most is arra törekedek) hogy olyan recepteket publikáljak, amik szélesebb körben elkészíthetők, alapanyagaik elérhetők, mégis van bennük pár olyan csavar, amitől nem maradnak hétköznapiak, és változatosságot hozhatnak az embereknek.
Örülök, hogy egy profi szakmai zsűri jól tudta érezni magát az étel elkészítésénél és elfogyasztásánál. Most híztam legalább 10 kg-t a dícsérettől! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

objekt678 2014.08.09. 21:33:10

Szia Motoros,.
Egy nem gasztronómiával foglalkozó emberrel beszéltem az imént: megerősítettette: Te egy született gaszrroember vagy.
Egy született zseni.

motoroskonyhaja 2014.08.12. 12:17:37

@objekt678: Kedves objekt678! Egy nem gasztronómiával foglalkozó ember simán rávágná, hogy hű, de tuti, hiszen az emberek nagy része sablonos ételeket eszik (sajnos).
Köszönöm a dícséretet, de én annyira messze vagyok a zsenitől, mint Makó Jeruzsálemtől :) Persze nagyon jó volt olvasni, híztam is vagy 10 kg-t ;)
Én inkább lelkes amatőrnek titulálnám magam. Persze a gasztroember kifejezést teljesen helyénvalónak gondolom!

Balázs Árpád Borbatvizi 2015.07.24. 12:21:10

Köszönöm, kimeritö az információ

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.02.04. 17:48:48

A nyárshoz:
Az orosz egy mangal-nevű készülékben süt ezzel a fajta nyárssal. A mangal, amit láttam egyik oldalon lukas volt (oda kell beledugni a nyárs hegyét) másik oldalon keskeny U alakú bemetszés volt, oda kell a nyárs csavar részét beleilleszteni felülről. Ha a nyársat előre - hátra mozgatja az ember a magas menetemelkedés miatt tetszőleges pozicióban körbesüthető vele a husi. A nyárs azért is lapos, hogy ne forogjon meg a husi.
Mi is nagyon szeretjük a feleségemmel ezeket a nyársakat. Gratula a posztért!

motoroskonyhaja 2021.02.06. 09:43:44

@Walter_Dornberger: A leírásod alapján ismerős a szerkezet, de nem tudom hol találkoztam vele anno kint, de biztos vagyok benne, hogy láttam, sőt ettem is ilyen szerkezetről lekerült nyársat. Tuti nem az ukránoknál, ott legtöbbször a képen látható volt, de most, hogy leírtad pontosan, már előjönnek az emlékek ;)
Köszönöm szépen, ha tetszett a poszt, további jó olvasást nálam ;)

CID 2023.10.25. 14:26:41

A kaukázushoz egy csomó volt Szovjet tagköztársaságnak van köze, az ukránoknak pont nincs. Nem is értem, miért kellett megemlíteni az ukrán rokonságot...
süti beállítások módosítása