Ázsiai grillezett csirkeszárny
2014. június 27. írta: motoroskonyhaja

Ázsiai grillezett csirkeszárny

A csirkeszárnyat a legtöbb ember szereti, én is. Olcsó, omlós és grillezve (is) nagyon finom. Nekem személyes kedvencem, mert a csirkéből ez a kedvenc "alkatrészem". Most egy olyan variációt mutatok be, ami eléggé egzotikusnak hat, mégis nagyon jó lesz a végeredmény. Eddig mindenki imádta (még apósom is, igaz ő megkérdezte miért is égettem oda, hogy ilyen sötét színű lett, pedig ez csak a szójaszósz színétől van). Most hétvégén egy finom grillezésnél el is készíthető, még nincs késő beszerezni a hozzávalókat!

cs01.JPG

Ázsiai grillezett csirkeszárny

Hozzávalók:
12 db csirkeszárny
4 gerezd fokhagyma
1 cm friss gyömbér (LIDL, ALDI, Tesco mindenhol kapható)
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál világos szójaszósz (csak hogy variáljunk picit :)
2 evőkanál tamarindusz püré (ezt netről lehet rendelni, javaslom a Japan Centert, mert az itthoni ázsiai boltok drágák)
4 evőkanál fehérborecet (vagy ázsiai rizsecet is jó!)
2 evőkanál cukor
4 evőkanál szezámolaj (de jó helyette a mogyoróolaj is)
1 kávéskanál őrölt chili (egy frászt: jó sok chili :)

bors

Elkészítése:
Vágjuk minél apróbbra a (megtisztított) gyömbért és fokhagymát, majd tegyük egy tálba.
cs02.JPG
Adjuk hozzá a szójaszószokat, a tamarinduszt, a fehérborecetet, a chilit és a cukrot. Keverjük át, majd öntsük bele az olajat. Sózzuk, borsozzuk. Ebbe a pácba helyezzük bele a csirkeszárnyakat (én kizárólag két-ízületest használok, a harmadikat mindig levágom leveshez).
cs03.JPG

Újabb átkeverés után tegyük hűtőbe, majd felejtsük ott 2-4 órát. A hűtött idő felénél forgassuk át a szárnyakat a pácban egyszer.
cs04.JPG
Közben tudunk egy jó fröccsözni! Amíg poharazunk, addig is izzítsunk egy gyönyörű faszenes parazsat egy megfelelő grilleszközben. Amikor a faszén felizzott rendesen (azaz már fehéredik) alakítsunk ki egy indirekt grillhelyet rajta (érdekődés esetén szívesen leírom mi is az az indirekt grillezés, hiszen az itthoni emberek nagyobbik többsége simán csak rápakol mindent a tűzforró grillre...), ha ez nem megy akkor grilltálcákat helyezzünk a rácsra, amibe bátran pakoljuk bele a csirkeszárnakat.

cs05.JPG

Nem kell sok idő az egészhez, összesen 20-25 perc alatt mindkét oldaluk ropogósra fog sülni, így már csak a tálalás marad hátra.
Finom savanyúságokkal, puha fehér kenyérrel, de az előző posztban leírt avokádó salsával is nagyszerű eredményt fogunk kapni. Na és a Kadarka az étel mellé.......

cs06.JPG

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr226403809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2014.06.27. 23:21:04

kar hogy tulvilagitottad az utolso kepet, viszont minden normalis embernek a csirkebol a szarnya a kedvence, a tobbi szar :-)

A fickó 2014.06.28. 02:39:05

@Jess G: Akkor, ha egész csirkét veszel a többit kidobod. :D A legszaftosabb rész a combja, a kis gizda szárnyak könnyen kiszáradnak. Egyébként, meg minden része jó, csak nem mindegy, hogy mit és hogyan készítünk belőle.:)

Mrs. Clayton 2014.06.28. 09:23:08

@A fickó: sosem veszek egesz csirket, csak szarnyat, nalunk igy 15osoevel aruljak elore csomagolva

egyebkent csak vicceltem, bar teny h nem szeretem no letemere a csirket, foleg nem a mellet, csak a szarnyat

barmelyik reszet elkeszitem tokeletesre, de inkabb marha, barany, hal, diszno es vegul a csirke sorrendet preferalom

motoroskonyhaja 2014.06.28. 16:25:30

@Jess G: Igazad van! Fényképezni nem tudok (de szeretek:), és egy ősrégi digit gépem van csak. Az ételeket pedig rendszeresen a konyhapulton az ablak alatt fényképezem (plusz a szabadtéri képek, ugye).

motoroskonyhaja 2014.06.28. 16:26:22

@A fickó: így van: minden része jó, csak tudni kell elkészíteni.

motoroskonyhaja 2014.06.28. 16:30:51

@A fickó: Ja, (tudom nem nekem írtad, de) én mindig egész csirkét veszek (szabadtartású kapirgálóst a Somló tövéből) és azokat bontom szét: farhát, combok, mell és levesaprólék (szárnyvég, nyak, zúza, máj, szív, vese és lábak, kicsi hájjal). Általában öt csirkét vásárolok egyszerre (konyhakészen, házhoz szállítva 800 Ft/kg), és adagonként megy a fagyasztóba, kivéve a szárnyakat. Azokat mindig egybe fagyasztom le, így 10 db csirkeszárny áll egyszerre rendelkezésre (ketten élünk a háztartásban, így bőségesen elég egy szép kövér adagnak).

motoroskonyhaja 2014.06.28. 16:35:01

@Jess G: A kedveltségi sorrend húsoknál nálam:)

1: marha, hal, bárány, nyúl, tenger gyümölcsei
2: sertés, vad (szarvas, őz, vaddisznó) liba, kacsa, kakas, tyúk
3: csirke

Mrs. Clayton 2014.06.28. 17:37:16

@motoroskonyhaja: en se tudok fenykepezni, csak igy tul munek latszik az etel, mint a mcdonald's hamburgere :-)

hoppa, a felsorolasbol kihagytam a tengeri kutyuket, azokat is szeretem

kakas, tyuk is johetne, de csak ugy a boltban nem kaoni, a farmer shopban meg meg nem jutott egyszer sem eszembe, pedig egy coq au vin-t mar megennek

objekt678 2014.06.28. 19:27:34

@motoroskonyhaja:
Nincs igazad !
Nagyon jók a fényképeid és a kajáid is.
Az utolsó fénykép pedig a legjobb !
Egy igazi pack shot.
Ösztönösen megérezted, hogy melyik legjobb, azért tetted be vezető képnek.
Változatlanul állítom, hogy Te egy őstehetség vagy.
süti beállítások módosítása