Pelmenyi -a tészták cárja

Imádom a pelmenyit. Sajnos itthon nagyon sokan nem ismerik (ahogy az orosz konyhát sem, pedig olyan ételeket vonultat fel, ami a mi ízlésünknek is megfelel, ráadásul jóval egészségesebb is a mi konyhánknál). Egyszerű az elkészítése, és az ízvilágával nagyon népszerű is lehet itthon. Hasonlóan készül, mint a legtöbb töltött tészta: ravioli, vagy a hazai barátfüle, mégis olyan intenzíven krémesen-húsos és pikáns ízvilágot varázsolhatunk az asztalra, amire mindenki elismeréssel fog bólintani.

p10_1.JPG

A pelmenyi az orosz tészták zászlóshajója, kb. olyan népszerű ott, mint nálunk a töltött káposzta vagy a rántott hús (az azért megvan ugye, hogy a felsorolt egyik kaja sem magyar....)

Rengetegen készítik, szárítják vagy fagyasztva tartósítják. Szibériában mindennapos látvány a házak ablakán kilógatott pelmenyivel telt zacskó, amit minimum 48 órára lógatnak ki, azaz fagyasztanak le. A pelmenyit télen-nyáron fogyasztják, a volt Szovjetúnió területén számos népszerű pelmenyiző hely található (mint nálunk a pecsenyések).

Pelmenyi

Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg darált marhahús
20 dkg darált setéshús
2 dl tej
10 dkg vaj (vaj és NEM margarin)
1 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
1 tojás
Bors

Elkészítése:
A tésztához valókat összekeverjük: mehet egy tálba a liszt, a tej, a tojás. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan elkeverjük és 1-2 percig gyúrjuk.

p02_5.JPG

A gyúrás után takarjuk le majd hagyjuk pihenni 30 percig. Addig simán el tudjuk készíteni a tölteléket. Tegyük egy tálba a kétféle darált húst, adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a tejfölt. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan át.

p04_3.JPG

Most jöhet a tészta nyújtása. Kb. 2 mm vastagra nyújtsuk ki egy lisztezett deszkán (vagy simán úgy, mint én: kapásból az előkészítő pulton)

p03_4.JPG

Ha a tészta nyújtásával megvagyunk jöhet a jó öreg pogácsaszaggató! A képen jól látszik milyen is lesz, ha 5 cm-es vagy ha a 7 cm-es karikákat választjuk:

p08_3.JPG

Jobb, ha a nagyobb karikákra tesszük le a voksunk! Tehát lyukasszuk ki pogácsaszaggatóval (vagy poharakkal, mert nem kell flancolni) a tésztát minél hatékonyabban, majd szedjük le a maradékot, nyújtsuk újra és abból is fogunk kapni újabb pelmenyi-alapot. Ezekre a korongokra tegyünk fél evőkanálnyit az előkészített húsos masszából. 

p05_3.JPG

A korongokat simán hajtsuk félbe és nyomkodjuk alaposan le a szélét. A félkör két csücskét pedig simán hajtsuk össze és nyomjuk le, így össze fog ragadni. Nem kell a ragasztáshoz sem víz sem tojás!

p06_2.JPG

Most további 30 percig hagyjuk őket pihenni egy lisztezett deszkán, hogy kellőképpen ki tudjanak száradni. 

p07_2.JPG

Tegyünk fel egy fazék vizet forrni, sózzuk alaposan meg és öntsünk bele kicsi olajat. Amikor a víz felforrt dobáljuk bele a pelmenyiket, és főzzük addig, míg feljönnek a tészták a víz tetejére. Utána kicsit még hagyni kell, hadd főjenek. Normál esetben ez kb. 10 perc. Ha nem vagyunk biztosak abban hogy elkészült, vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, de azt se várjuk meg míg szétfő és kiszakad a tészta.

Amint kész szedjük ki egy tálba, és morzsoljunk rá finom vajat, amivel alaposan -de óvatosan- keverjük át. A legjobb az, ha az edény aljára is teszünk a vajból, arra tesszük a forró tésztát, majd a tetejére is rakunk keveset.

p09_1.JPG

Nincs más dolgunk, mint tálalni. Porciózzuk ki a töltött tésztát, tegyünk mellé egy darabka vajat (hátha valaki vajasabban szereti) és adjunk hozzá 10%-os ecetet is. Ez ecettel eszméletlen magasságokba repül ez az étel, ez kötelező hozzá! Az ecetet mindenki saját ízlése szerint adagolja. Krémes-vajas, ecetesen pikáns ételt fogunk kapni, ami nem véletlenül az orosz konyha egyik remeke.

p01_5.JPG

Több helyen ecet helyett tejföllel és petrezselyemmel tálalják, de az közel sem az igazi. Vaj és ecet: a mennyországba vezet :)

Jó étvágyat!