Kelkáposztás lasagne
2014. május 29. írta: motoroskonyhaja

Kelkáposztás lasagne

Kelkáposztás lasagne? Hús nélkül? Ez így nagyon durván hangzik, de nem az! Az emberek többsége -sajnos- nagyon mostohán bánik a kelkáposztával (ahogy az összes káposztával). Mert mit is szoktunk készíteni kelkáposztából? Főzeléket, rakott kelt (amiben több a rizs és a hús, mint a zöldség), esetleg levest. Ennyi? Igen, sajnos. Pedig olcsó, bazi egészséges és nagyon finom. Mutatok egy receptet, ami kicsit más, mint az eddig megszokott kelkáposzták többsége...

l001.JPG

Kelkáposztás lasagne besamellel és finom sajtokkal

Hozzávalók:
25 dkg száraz lasagne tészta - igen csupán 25 dkg (én jól kifogtam, a veszprémi Tescóban le volt árazva a durum bio lasagne tészta, de egy frissen készült lasagne tészta is nagyon jó hozzá - ha kell a lasagne recept sikítsatok!
1 liter tej
12 szép nagy kelkáposzta levél
10 dkg vaj (mondom VAJ)
5 dkg gorgonzola
5 dkg parmezán
5 dkg liszt
2 szál újhagyma
Szerecsendió
Bors


Elkészítése:
Tegyünk fel egy nagy fazék sós vizet főni, amiben majd a kelkáposzta leveleket fogjuk blansírozni. Kapcsoljuk be a sütőt 200 C-re. Amíg felforr a víz tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre a besamel mártáshoz, és olvasszuk fel a vaj felét (5 dkg).

l01.JPG

Amikor a vaj már elolvadt vegyük le a tűzről, és keverjük el alaposan a liszttel.

l04.JPG

Simán csak keverjük át, nem kell semmi faxni. Most tegyük vissza a tűzre és lassan csurgassuk hozzá a tejet -közben kevergetni is kell ám rendesen- míg krémes mártást nem kapunk. Ehhez viszont habverő dukál, a fakanalat felejtsük el. Most lehet borsozni, sózni, szerecsendióval megszórni. Kóstoljuk meg, ha oké akkor húzzuk le a tűzről és tegyük félre, hadd pihenjen egy picit.

l05.JPG

A víz felforrt, így pakoljuk a fazékba a kelkáposzta leveleket. Először úgy fog tűnni, hogy nem is férnek be a fazékba, de pár perc alatt összemennek.

l03.JPG

Maximum 5 perc rotyogás után vegyük le a tűzről, szűrjük le, majd tegyük jeges vízbe a káposztát.

Jöhet a lasagne összeállítása! Egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, majd fektessük bele az első réteg tésztát. Nem gond, ha a tészták nem teljesen passzolnak a tepsihez, bátran törjük szét és úgy osszuk el az edényben; fedje be minél jobban! Sózzuk, borsozzuk, majd tegyünk rá 4 kelkáposzta levelet.

l06.JPG

Nem egy nagy cucc, ugye? Ezzel bárki megbírkózik. Most jöhet a gorgonzola (a Penny-ben a legolcsóbb és nagyon finom!!!) Tördeljük vagy vágjuk apró darabokra, és szórjuk rá a káposztákra. Mehet hozzá a darabolt újhagyma fele.

l07.JPG

Erre kanalazhatjuk a besamel mártást. Még meleg és nagyon-nagyon finom. Ne sajnáljuk, nyomjuk rá bátran!

l08.JPG

Fedjük be az egészet egy újabb agag tésztával. Lehet látni, hogy én is tördeltem a tésztát.

l09.JPG

Mehet a következő réteg: só, bors, 4 kelkáposzta levél, újhagyma (sajt most nem kell, viszont egy cserszegi fűszeres permetet nagyon meg tud hálálni) és a besamell másik harmada.

Erre megint jön a tészta és a maradék kelkáposzta.

l10.JPG

A legvégén fedjük be az egészet a maradék lasagne-lapokkal, amire csurgassuk rá a visszamaradt besamel mártást. Most reszelhetjük az egészre a parmezánt.

l11.JPG

Gyorsan dugjuk az időközben felfűtött sütő középső rácsára. 10 perc múlva viszont vegyük ki, és morzsoljuk rá a vaj másik felét.

l12.JPG

Addig kell sütni, míg a sajt aranybarna nem lesz (kb. 25 perc). A tészta magába szívja a besamel mártás egy részét és tökéletesen összesül az olvadó sajtokkal. Ezért kell a parmezán és nem egy trappista, mert az sokkal hamarabb megpirul (íze viszont akkor sem lesz). Gyönyörű, ropogós-piros ételt fogunk kivenni a sütőből.

l13.JPG

Kell egy kis türelem, amíg picit lehűl az étel (kb. 15 perc), majd szeletelhetjük és asztalra adhatjuk.

Én savanyú káposztával megkoronázva, kevés paprikakrémmel pikánsabbá téve kínáltam (persze a maradék cserszegi fűszerest sem felejtettem el....) Nagyon finom savanyított szilvával is. Imádom, amikor kicsorog a besamel, és a ropogós-sajtos tető alatt vajpuha rétegeket találok; fel is faltuk az egészet.

l14.JPG

Jó étvágyat!

 Legközelebb jöhet esetleg a gyömbéres bodzaszörp receptje,

DSCF5944.JPG

vagy legyen avokádó salsa?

DSCF5874.JPG

Esetleg ázsiai csirkeszárny (gyömbérrel, szójaszósszal és tamarind-pürével pácolva, majd grillezve)?

DSCF5920.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr566226373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2014.06.01. 19:57:27

Jó ötlet. Aki nem akarja lasagne-nak hívni, használjon nagyobb darab lebbencstésztát, és ősmagyar az étel :)
A franciáknak is van hasonló ételük, csak nem haute cuisine, egyfajta káposztás lepény, de még inkább egytálétel. Nem kell lapokat készíteni a tésztából, ennyi az előnye.
Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta
olívaolaj
200 g húsos szalonna (vagy angolszalonna)
2 tojás
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
só, bors
200 g liszt
2,5 dl tej
A káposztát durvára gyalulom, és kb. 3 percig párolom. Egy jénait kiolajazok, és beteszem a
sütőbe, amelyet közben 180 fokosra melegítek. A lisztből, tojásból és tejből nokedliszerű
tésztát keverek, majd beleforgatom a felkockázott szalonnát, az apróra vágott hagymát,
fokhagymát, felaprított petrezselymet, sózom és borsozom. A meleg jénait kiveszem a
sütőből, a tészta felét az aljába öntöm, ráhalmozom a káposztát, majd a tészta másik felét a
tetejére egyengetem. Körülbelül 40 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Negotiator 2014.06.01. 19:59:05

...és igen, érdekel a lasagne tészta recepted is.
Köszönöm!

motoroskonyhaja 2014.06.05. 18:31:19

@Negotiator: igen, ez is nagyon jó recept, ki is fogom próbálni :)

motoroskonyhaja 2014.06.05. 18:32:28

@Negotiator: egyszerű ez is, mint a faék, ugyanazt a tésztát készítem ehhet is, mint a pappardelléhez. A különbség annyi, hogy nagyobb darabokra vágom :)
Itt a recept hozzá:
motoroskonyhaja.blog.hu/2012/12/23/karacsonyi_receptajanlo_856

motoroskonyhaja 2014.06.06. 10:57:14

@Negotiator: még egy adalék: ha az előzőleg belinkelt tésztámat használom, akkor -természetesen- 5 percre bedobom lobogó vízbe és nem nyersen kezdem rétegezni.

Negotiator 2014.06.06. 19:44:10

köszönöm, amilyen marha vagyok beugrott hogy olvastam is anno. az 5 perc főzés tuti tipp, köszi!
holnap nem a blogodba illőt alkotok, de magam sem tudom mit. így fagyott állapotában a cimboránál csak az biztos hogy vad és mekkora. klasszikus pörkölt lesz....

Negotiator 2014.06.06. 20:35:20

sajnos megint megnéztem a tészta recepted. azon az oldalon emlegetted a kapribogyó mártást is. Te hogyan készíted?

motoroskonyhaja 2014.06.06. 20:59:00

@Negotiator: Nem a blogomba illő kaja lesz? De hiszen minden kaja a blogomba illő :) A vadakat amúgy én is imádom, írd meg, hogy milyen hús és nyomok hozzá receptet! (persze ha nem gond)

motoroskonyhaja 2014.06.07. 06:13:46

@Negotiator: Igen, többször is emlegettem, mert imádom ezt a mártást. Egyszerű, de nagyon finom, és pikáns az egész.
Leírom én hogy készítem (4 személyre, természetesen):

Hozzávalók:
1 l húsleves (a legjobb, ha a főzött hús levét használjuk hozzá, persze ez el is maradhat és kockából sem rossz)
2 evőkanál vaj (VAJ és nem margarin)
2 evőkanál liszt
1 üveg kapribogyó (több szupermarketben is kapható, le kell önteni a levét és már használhatjuk is, kb. 200-250 Ft egy üveg)

Elkészítése:
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Ha kevésnek tűnik öntsünk hozzá kevés olajat is, így a vaj nem fog megégni (bár ez legtöbbször nem szükséges). Keverjük bele alaposan a lisztet (a legjobb, ha közben lehúzzuk a tűzről), majd tegyük vissza a tűzre, és -folytonos keverés mellett- adagoljuk hozzá a húslevest (ehhez én habverőt szoktam használni, hogy csomómentes legyen). Amikor forr az egész dobjuk bele a kapribogyókat (én előtte egy lapos késsel meg szoktam nyomkodni őket, így még intenzívebb lesz az íze), kavarjunk egyet rajta és vegyük le a tűzről. Bármilyen párolt húshoz (legyen az vad, bárány vagy bármi) nagyszerűen illik. Eszméletlen pikáns mártást lehet így egyszerűen elkészíteni, ami zabáltatja magát a főtt húsokkal.
Ha bármiben tudok segíteni nyugodtan írd meg!

Negotiator 2014.06.07. 06:30:17

@motoroskonyhaja:
köszönöm! Ehhez nem tudok mit hozzátenni, egyfelől mert nagyon szeretem a kaprit, másfelől mert a vaj és habverő ilyen célokra használata mintha én lennék.
Egyszer próbáld ki az aprított kapribogyós tejföllel rétegzett, sütőben átsütött rántott húst. Akár előre elkészítve, akár a maradékot felpuhítva remek dolog.

Negotiator 2014.06.07. 06:39:35

@motoroskonyhaja:
Nem gond, csak mire kiolvad a vad és meglátom mi az, már nem lesz alkalmam hozzávalókat intézni, plusz vannak az új ízekre kényesebbek a társaságban. (A csúcs akinek spagetti fóbiája van, de minden más tésztát megeszik....)
Van egy a vadász haverjaim által tökéletesre kísérletezett pörköltrecept, most annál maradok.

motoroskonyhaja 2014.06.08. 06:59:58

@Negotiator: Nnnna, az a vadász haverok által tökéletesített pörköltrecept érdekelne :)
Plusz az általad írt kapribogyós-tejföllel rétegezett rántott hús is jól hangzik! Idén még úgysem ettem rántott húst, azt hiszem így fogom kipróbálni.

Negotiator 2014.06.08. 07:41:01

@motoroskonyhaja:
Ha már nekiveselkedsz a rántott húsnak, próbáld ki az argentín verziót is, ami tkp egy pizza csak tészta helyett rántott hússal - avilág azon szerencsésebb felén borjúból.... pl. thelatinkitchen.com/article/milanesa-argentinas-unofficial-national-dish
a pörköt recept egyszerű mint a faék, majd küldöm priviben - persze a vadászoknak könnyű, elég jó és friss vadat könnyen főzni. Jó lett a tegnapi is, gyönyörű hús volt, hamar puhult. Némi főzdéből származó sör is került, nem voltunk szomorúak tegnap este sem :)
süti beállítások módosítása