Ez egy zseniális recept, sajnos itthon nagyon nem ismert. Ha brit ételekről van szó általában a fish & chips, vagy a bárány mentaszószban ugrik be az embereknek, esetleg a yorkshire pudding. A brit (vidéki, házi) konyhában azonban sokkal, de sokkal több van, mint a fenti pár étel. Ezt a receptet is elintézhetnénk pl. annyival, hogy a csórók rakott krumplija, de ennél sokkal nagyobb élményben lesz részünk, ha elkészítjük. És miért ne készítenénk el? Egyszerű, olcsó és laktató egyben. Ja, és persze nagyon-nagyon finom is, mutatom azonnal hogyan is készül :)
Pan Haggerty - brit falusi rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
20-30 dkg maradék sajt (én sajtkrémet, scamorzát és fehér cheddart találtam a hűtőmben)
2 fej vöröshagyma
vaj az edény kikenéséhez
só
bors
Elkészítése:
Ahány ország annyi elkészítési mód - szokták volt mondani. A krumplitermelő nemzeteknek mind megvan a maguk rakott krumplija; nekünk is. Ám amíg mi megfőzzük a krumplit hozzá, majd agyon locsoljuk tejföllel, teletömjük főtt tojással, kolbásszal, virslivel (néhol még savanyú uborkát és reszelt sajtot is tesznek bele) addig a britek ennél jóval egyszerűbben -de nem rosszabb ízvilággal- készítik el.
Fogjuk a nyers krumplikat és hámozzuk meg őket, akárcsak a vöröshagymákat. Utána mindegyiket vágjuk nagyon vékony karikákra. Én ehhez szeletelőt használtam, gyorsabban és pontosabban dolgozik a kezemnél. Amint a krumplit és a vöröshagymát vékonyra szeleteltük kenjünk ki egy hőálló edényt vajjal.
Nem egy nagy etvasz, ugye? Miután ezzel elkészültünk rakjunk az edénybe egy réteg szeletelt krumplit. Ügyeljünk, hogy az edény oldalára is kerüljön belőle. A képen látszik, hogy milyen vékonyra sikerült szeletelnem a krumplikat.
Sózzuk, borsozzuk, majd rakjunk rá egy réteg gyűrűire szedett (vagy félfőre vágott) vöröshagymát, aztán sajtot. Én itt használtam fel a krémsajtot.
Most jöhet az újabb réteg krumpli,
amit szintén sózunk, borsozunk, rakunk rá vöröshagymát és újabb adag sajtot.
A rétegezést addig folytatjuk, míg van az alapanyagokból. A végén a krumplirétegre tesszük az utolsó adag hagymát és sajtot.
200 fokra felfűtött sütőbe tesszük (nem takarjuk le!) és 40-45 percig sütjük a középső rácson. Ennyi idő alatt a vékonyra szelt krumplik és hagymák simán megsülnek, a sajtok belül krémesen elolvadnak, az étel teteje pedig szép ropogós-pirosra sül. Kevés oregánóval megszórhatjuk a tetejét, az csak plusz ízt ad az egésznek.
Kicsit várjunk vele a sütőből kivéve, mert a krumpli nagyon tudja tartani a meleget. 10-15 perc után szeletelhetjük -mint egy tortát- és máris tálalhatjuk. Én egyszerű, olivaolajos-balzsamecetes öntettel meglocsolt bébi spenótos salátával kínáltam. Egy pohár zamatos fehérbor mindig jól csúszik mellé, de egy házi bodzaszörppel is kitűnő!
BÓNUSZ ötlet:
Ha nagyon turbózni szeretnénk itt egy ötlet tőlem: aki szereti a sztrapacskát megbolondíthatja a hozzá tartozó alapokkal! Az egyik réteg lehet a krumpli tetejére szórt savanyú káposzta, majd EREDETI Szlovák bryndza (az Aldis a legjobb). Utána ugyanúgy folytathatjuk a rétegezést, ahogy az eredeti receptben is szerepelt.
Olcsó, egyszerű, nagyon finom és laktató. Kell ennél több egy vacsorához, vagy egyszerűbb ebédhez?
Jó étvágyat!