London gasztro másképp: Portobello road
2014. április 18. írta: motoroskonyhaja

London gasztro másképp: Portobello road

Az előző piaci körút után (olvass róla ITT) nyomuljunk tovább Londonban! Következzék az a hely, aminek a neve az itthoni embereknek (nagyon maximum) csak egy gombafajtát jelent! Pedig a Portobello egy életérzés, egy sajátos hangulat, ami körülvesz és kapásból elvarázsol.....

p01_3.JPG

London gasztro 2. Portobello Road

Óh, a Portobello! Az emberek nagy része -sajnos- nem ismeri, pedig kár lenne kihagynia mindenkinek, aki Londonba téved. Hasonlóan bohém érzéssel tölti el az embert akár Camden, de erről a piacról (piacról???? - inkább az ember szívének lüktetéséről) csak később lesz szó. A Portobello egész héten nyitva van, hétköznaponként tematikusan árulnak (egyik nap bútort, másik nap régiségeket, stb.) De ha eljön a szombat, akkor eljön a Kánaán!

A piachoz egyszerűen ugorjunk le a Notting Hill Gate metróállomáson és menjünk csak az emberek után; simán oda fogunk találni! Ne riasszon el senkit, ha elered az eső (Londonban megesik az ilyen - bár én voltam már úgy Londonban, hogy a teljes arcom leégett a naptól...), a helyiek egyik kedvenc piacán szombatonként hömpölyög a tömeg. 

p03_1.JPG

Mikor az ember elindul az utcán már lágy muzsika fogadja. Legyen az egy laza jazz vagy egy virtuózabb előadás,

p02_2.JPG

a hangulat már adott lesz. Először a -szűknek ható- utcán csorog lefelé az utazó, körötte mindenféle antik dolgok, bútorok, kiegészítők, arany- és ezüstművesek, otthoni kacatok sora. Rengeteg antikvitás kapható ezen a részen, mindenki meg fogja találni a kedvére valót (ChiliRevi rendszeresen megy a régi családi kacatos árusokhoz, akik hol egy sátor alatt, hol pedig kisebb bungallókban, épületekben árulják portékáikat. 1-2 fontért gyönyörű medálokat, gyűrűket tud venni, de csodaszép régi porcelánokat is le szokott vadászni).

DSCF9407.JPG

Ahogy tovább sétálunk a piacon szép lassan előbukkannak a virágárusok standjai, 

DSCF9420.JPG

akiket már a helyi termelők és ételkészítők követnek. Akár egy méretesebb hamburgerre vágyunk (érdemes megfigyelni a képen a hölgy kezét, és ahhoz mérten szemlélni a húspogácsát és a hamburgerzsemlét...)

DSCF3073.JPG

vagy egyszerűen csak valami házi kenyérfélét majszolgatnánk, nem fogunk csalódni. Annál inkább fogunk viszont válogatni a bőség zavarában.

DSCF9419.JPG

Persze egy turista nem biztos, hogy simán kenyeret fog venni (pedig milyen finom reggeli a szintén helyi sajtokkal fogyasztva!), lehet inkább valami már kész kaját venne magához. Nos, a Portobellón ebből sincs hiány.

DSCF3078.JPG

DSCF9418.JPG

Persze ha a londoni tartózkodásunkra szeretnénk vásárolni (és nem csak helyben fogyasztani) akkor még szélesebb a választék. A fűszerpaprikától kezdve a levendulán át a házi olajbogyókig és sajtokig mindent meg lehet találni.

DSCF9424.JPG

Még süteményt is vehetünk, ha éppen ezt kívántuk meg. (az angol sütemények - a pletykákkal ellentétben- nagyon finomak).

DSCF3080.JPG

Még csak az út felénél tartunk és máris mennyi időt töltöttünk itt! Ideje kicsit megpihenni, és betérni egy kiskocsmába (tudom bakker pub) egy teára vagy egy sörre. Nnnna, szerintetek melyiket választottam? A teát vagy a sört? :)

DSCF9441.JPG

A kis pihenő után már bátran vághatunk bele az út második felébe, de inkább ne menjünk tovább, hiszen itt van a világ egyik leggazdagabb fűszerboltja is, a The Spice Shop. Igen-igen, rögtön balra, a Blenheim crescent-nél! (tudom, balfasz kép, de ez van).

DSCF9464.JPG

A bolt nem hipermarket méretű, de annál több fűszert találunk benne. Az a legenda járja, hogy az a fűszer, ami itt nem kapható nem is létezik. Elég sok időt töltöttem bent, de a grúz hmeli-szuneli-től az adzsikán át a dél-afrikai törzsi fűszerekig mindent meg tudtam venni, amit csak kinéztem. Persze sima petrezselyem is kapható.... :)

DSCF9461.JPG

A fűszeres kitérő után mehetünk tovább a Portobellón, hiszen megint változik a piaci környezet: elérkeztünk a bohém részhez, ahol lemezeket, plakátokat, kisebb-nagyobb kiegészítőket vásárolhatunk. Ez lehet akár egy gramofon, bakelit, jelvények; gyakorlatilag bármi.

DSCF9445.JPG

Itt rengeteg olyan ember van, aki csak a zenehallgatás kedvéért jön le, iszik egy pint gyömbérsört és közben elmerül a múltjában.

DSCF9454.JPG

Nem véletlenül írtam a poszt elején azt, hogy a Portobello egy életérzés: tényleg az. Minden megtalálható itt, amire csak vágyunk, és sajtáságosan bájos hangulata van, ahogy haladunk a piacon végig. Ha Londonban jártok nem szabad kihagyni. Újra leírom: szombatonként eljön a kánaán!

Londoni piaci sétáink következő állomása mi más is lehetne, mint a Billingsgate Market.

bill.JPG

A hely, ami London legnagyobb halpiaca, és a legfinomabb halkifőzde is itt található. Rengeteg új élményt ígérek és olyan halakat, amiket talán még sosem láttatok. Az árai pedig? Nos, jelenleg 380 Ft az angol font darabja. Nézzétek csak mennyibe kerül a frissen fogott tarisznyarák:

DSCF2942.JPG

Várok mindenkit a következő barangoláson is, bár sajnos elég korán kell majd kelnünk: a Billingsgate reggel 5-től van nyitva és reggel 8-kor már zár is, így mindenki feküdjön le korán, hogy kipihenten vághassunk az új kalandba!

Előző rész ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr735882928

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Világpiac - gasztroföldrajz Londonban (1. rész) 2014.04.20. 10:51:03

 Aranyló svájci raclette sajt sül, várja, hogy megolvadva-megpirulva a héjában főtt krumplira csúszhasson, vietnami bácsi tavaszi tekercseket olajban pirít ropogós barnára, nem messze friss édeskés, zamatos olasz szarvasgombás balzsamecetet kínálnak kó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2014.04.19. 18:48:08

őszintén szólva az 50p egy crabért túl jól hangzik
nézd meg itt www.martins-seafresh.co.uk/where-to-buy-crab.html
8 font/db, de itt is 4 font www.kingcrab.co.uk/acatalog/fresh_shellfish.html
itt 6 font thecornishfishmonger.co.uk/shop/crab-large-354.html
történetesen nem a nap végén voltál a piacon? el nem hiszem h 50p-ért adják mindig, ha mégis hátralevő életemben csak ezt és ott veszek

xingie 2014.04.19. 19:06:03

ha már Portobello Road-on jár az ember akkor érdemes elmenni Aklam Village-ig, ahol rengeteg féle étel közül lehet választani és nem mellesleg élő zene megy, ingyen. nagyon kis hangulatos hely, megveszed a kajád, leülsz és élvezed a zenét ameddig csak akarod :) (persze bent piát is lehet venni!) nekem nagyon tetszett és mennék is vissza bármikor csak elég messze van, attól ahol lakom.

Portobello Road-on még a falafel wrap, amit érdemes megkóstolni, mennyei finom! és hihetetlen nézni, hogy az árusnak milyen jó memóriája van! :)

amúgy mióta itt élek, próbálok minél több piacot meglátogatni, mert imádom a hangulatukat és az ételeket :)

(Portobello, Camden, Borough, Berwick, Greenwich, Real Food Market volt meg eddig)

motoroskonyhaja 2014.04.20. 07:32:45

@Jess G: Akár túl jól hangzik akár nem, ennyi volt (ezért is fényképeztem le, mert nekem is hihetetlennek tűnt :) Reggel 6-kor voltam ott, tehát nem a nap végén. Homárok is nagyon jó áron voltak. Érdekes, hogy pl. a lazacok viszont eléggé drágának tűntek (nekem).

motoroskonyhaja 2014.04.20. 07:36:55

@xingie: Én (sajnos) nem élek Londonban (pedig nagy vágyam...) de imádom a várost. Hülyén hangzik, de pl. nekem a Seven sisters-en lévő piac is hatalmas élmény (sokan viszont még a környéket is elkerülik).

Mrs. Clayton 2014.04.20. 11:21:26

@motoroskonyhaja: hát reggel 6 az tényleg nem a nap vége, talán a többi kereskedő is innét veszi a rákot, ha Londonban járok mindenképp benézek, mert az ár hihetetlen, na ilyenkor bánom h Londontól 2 órára lakom és nem ott
süti beállítások módosítása