London gasztro másképp: Borough market
2014. április 13. írta: motoroskonyhaja

London gasztro másképp: Borough market

Rengetegen járnak -vagy vágynak- Londonba, ebbe a világméretű olvasztótégelybe, mégis gyakran rácsodálkoznak pár kérdésemre miután visszatértek. Mi? Hogy Borough market? És mi az a Portobello road? Camden nem csak egy városrész, stb? Tudom én is, a legtöbben a szokásos helyeket keresik fel: Tower, Tower bridge, mádám tüsző és a panoptikuma, Picadilly vagy Oxford street, Big Ben, esetleg London Eye vagy a Soho. Jobb esetben esznek egy felejthető fish&chipset valahol, rosszabb esetben pedig beugranak egy Mekibe vagy társaiba (aztán lazán ki is fordulnak onnan, hiszen míg ezek a gyorséttermek itthon nagyon trendiek, ott a csóró közönség jár oda, koszosak, igénytelenek). Ha viszont utcai élvezetről és élményekről van szó, akkor bizony London nagyon másról szól...

b01_1.JPG

London gasztro 1. BOROUGH MARKET

A Borough market London legrégebbi működő piaca, és mint ilyen tele van kincsekkel. Ha már megnéztük a Parlamentet és a Big Bent nyugodtan sétáljunk át a London Bridge-n, a másik oldalon ott vár ránk a piac, rögtön a Southwark katedrális (ami már önmagában is impozáns) tövében.

DSCF9523.JPG

Egy kicsi lépcsőn tudunk erről az útról a piacra jutni. Nem lesz nehéz megtalálni, csak az illatok után kell mennünk. A pecsenyéseket, curry-árusokat és mindenféle főtt-sült ételt már messziről ki lehet szúrni.

b02.JPG

Persze ne a hagyományos itthoni értelemben vett pecsenyésekre gondoljunk, ott nem olajban sütik a kolbászokat, hanem grillezik. Itt mindig nagyobb a tömeg mint a piac belsejében (sok helyi csak kajálni ugrik le ide), de mindig akad egy-egy eligazító tábla, ami irányt mutat.

b03.JPG

Kissé kaotikusnak tűnhet az, hogy egymás mellett sorakoznak a halárusok és zöldségesek,

b04.JPG

de rengeteg házi sajkészítővel is itt találkozhatunk. Mindegyiknél kötelező a kóstoló, hiszen senki sem árul zsákbamacskát. Arról nem is beszélve, hogy azok a sajtok össze nem mérhetők az itthoni "kézműves" sajtok nagy részével (remélem a képen jól látható a félkemény és kemény sajtok vs. itthoni kézműves sajtok közti különbség)...

b05.JPG

Ahogy egyre hátrébb érünk a piacon, előbukkanak a virágárusok is,

b07.JPG

vagy a vadételeket kínáló standok, ahol "látványként" élőben nyúzzák és zsigerelik ki a friss vadakat.

b12.JPG

Az egész piac építészeti megoldásai gyönyörűek, kicsit hasonlók a mi pesti nagycsarnokunkhoz, de jóval, jóval régebbiek (az 1700-as évek közepétől üzemel a piac).

b06.JPG

A hátsó traktus az én személyes kedvencem. Hátsó traktus! Itt található a Wright fivérek híres osztrigázója, ahol mindenkinek meg kell kóstolnia a friss osztrigát, mindegyik fajtát más és más szósszal, hagymával, ízesítéssel. 1 db 1 font, nagyon megéri az árát. ChiliRevi szürcsölte is rendesen, hol egy kis lilahagymával, hol vörössel, megbolondítva almaecettel vagy különböző Tabasco szószokkal, citrommal. Én is imádtam.

b08.JPG

Egyik kedvenc kajáldám is ezen a környéken található, ahol pár fontért (2,5-4) ebédidőben teljes menüt kaphatunk. Csupán arra kell figyelni, hogy ők délután 2-kor szigorúan bezárnak, hiszen az ebédidőnek akkorra vége....

b11.JPG

Nagyon finom házi hamburgereket és kolbászokat is kapni itt (pl. Zingy-nél: a csirkés burgertől kezdve a klasszikus marhahúsoson át a sertéskolbászokig),

DSCF9515.JPG

ahogy az angol banános muffin is helyben, frissen készül.

DSCF9497.JPG

A kajálda mellett sorakoznak a házi olajbogyó készítők (itt is mindent meg lehet -és meg is kell- kóstolni) eszméletlen nagy a választék.

b09.JPG

A kedvenc steakesem mellett balra

DSCF9512.JPG

található az egyik legnagyobb kakaóbolt. Ami -és amilyen fajta- kakaó vagy feldolgozása ott nem kapható, az nem is létezik.

b14.JPG

Tudom: kis ötletek ezek, de hátha valaki ki mer szakadni a "normális" londoni látnivalók közül és le tud térni az alapban járt útvonalakról....

A helyben készült curry megkóstolása nélkül (ami gyakorlatilag anglia egyik nemzeti eledelévé nőtte ki magát) nem szabad eljönnünk a piacról, mindegyik variáció nagyon finom. Bármelyikre is essen a választásunk nem fogunk csalódni!

b13.JPG

A Katedrális előtt hatalmas nagy hely van, rengetegen ott fogyasztják el a vásárolt ételeket, miközben a Katedrálisban gyönyörködnek.

DSCF9518.JPG

Látogassátok meg minél többen; megéri! Egy olyan klasszikus -és régi- piacot barangolhattok be, ami kuriózumnak számít és mesés élményeket ad.

A következő részben elmegyünk a Portobellora, ami nem egy hagyományos piac, viszont hatalmas élmény. Régiségek, bútorok, avitt cuccok után jönnek majd a helyi termelők csodásan firss portékái, a levendulától a lepényeken és süteményeken keresztül a sajtokig. Természetesen -mivel ebből az utcából nyílik- nem fogom kihagyni a Spice Shop különleges választékát sem...

p01_3.JPG

Következő rész ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr555882699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2014.04.13. 20:35:40

Húú, de rég voltam Londonban. :( Klassz helyek ezek, külföldön sosem hagyom ki a piacokat. Aki nem megy el az ilyen piacokra enni, inni, vásárolni, az nem is volt igazán "ott". Várom a következőt. :)
Lehet, én is írok egy piacos posztot, sok érdekes fotóm, élményem van. A helyszín Közép-Kína.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.04.23. 19:02:24

Nekem még sajna kimaradt az angliai élmény, de mi is hasonlóan szoktunk "kirándulni", várost nézni - vagyis lecsorgunk a hivatalos turista ösvényekről, és ilyen helyeket keresünk. Irigyellek, jó volt látni és olvasni :-)

motoroskonyhaja 2014.04.26. 12:10:21

@Húsimádó: Köszönöm! Nekünk London "kötelező" látnivaló, általában elég sűrűn útba ejtjük. A piacok csak egy rész, annyi minden vonzó van számunkra abban a városban, hogy csak na, még mindig kapkodjuk a fejünket. Persze nem a normál útvonalakra gondolok, hanem pl. a High gate cemetery régi sírjaira, Elephant & castle finom török pecsenyéseire, Archway helyi légkörére és egy sor más dologra. London mindig tud újat mutatni nekünk, pedig nem egyszer voltunk ott.

Most is tervezünk egy Európa körutat autóval, a célállomás -mi más is lehetne- az angliai Land's End :D
süti beállítások módosítása