Szegény ember spagettije
2014. március 06. írta: motoroskonyhaja

Szegény ember spagettije

Egyik nap kissé túlméreteztem a húslevesben főtt spagetti mennyiségét. Mit is készíthetnék gyorsan ebből az alapanyagból ami finom és hamar elkészül úgy, hogy gyakorlatilag nincs semmi előkészítve hozzá? Ekkor jutott eszembe a Két éhes olasz egyik receptje, a szegény ember spagettije. Gyorsan neki is álltam, és az eredmény mennyei lett.

sp01.JPG

Szegény ember spagettije

Hozzávalók:
50 dkg kifőtt spagetti (NEM kell húslevesben főzni, nekem ez adott volt)
5 dkg füstölt szalonna
1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
2-3 db (NEM doboz!) szardellafilé (ALDI-ban a legolcsóbb, egy-egy üvegben kb. 10-15 db van)
fél csokor petrezselyem
bors

Összesen: 500-550 Ft.

Elkészítése.
Melegítsünk egy akkora serpenyőt, amekkorába el fog férni a tészta. Amíg a serpenyő hevül pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát; vágjuk kockára a szalonnát. A forró serpenyőbe csurgassunk kicsi olajat, majd tegyük bele a kockára vágott füstölt szalonnát. Amíg a szalonna pirul szeleteljük félfőre a hagymát és azt is tegyük a serpenyőbe.

sp02.JPG

Pirítsuk egy picit, kb. 1-2 percet, majd mehet hozzá a pár szem szardellafilé

sp03.JPG

Kevergessük, míg a szardellák elolvadnak, ekkor nyomjuk rá a fokhagymát. Kavarjuk át, majd szórjuk meg az aprított petrezselyem felével. Borsozzuk, ha kell sózzuk. Keverjük hozzá a tésztát.

sp04.JPG

Forrósítsuk össze, majd azon melegében tálaljuk, megszórva a petrezselyem másik felével. Kész. Ha vagizni szeretnénk kevés olivaolajjal locsoljuk meg, de nem szükséges. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon olcsó és rendkívül finom. Tudom, a legtöbb ember most furcsán néz, hiszen itthon az a megszokott, hogy fogjuk a tésztát, ráöntünk fél kiló ilyen-olyan ragut, majd megszórjuk tányéronként minimum 20 dkg sajttal. Pedig egy tészta nagyon nem erről szól...

sp05.JPG

Jó étvágyat!

Legközelebb folytathatjuk a Férfias játékokkal is, ahol a ropogós sertésbőrke snack kerül bemutatásra:

sn01.JPG

sn02.JPG

Vagy jöjjön inkább egy medvehagymás-juhtúróval töltött sült csirkecomb? 

cs01.JPG

Várom a véleményeket :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr315845691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2014.03.07. 02:57:08

Most szúrom, Te húslevesben főzöd ki a tésztát!? Eszembe nem jutna, a tészta legyen tésztaízű és házi. Mondjuk én könnyen beszélek, mert a spagettim is házi. Utána még felhasználod a húslevest? Egyébként a szardella mindent feldob, kis paradicsom, kapri, chili, fekete olajbogyó, olívaolaj és máris kész a tészta örömlány módra. Én a Lehelen veszem nagy üvegbe a szardellát, így a leggazdaságosabb. :)

AtomCamel 2014.03.07. 08:30:33

Szardella és szegény ember??? khm... :-( Én imádom a szardellát, de qrva drága. :-( Egy pici kis üveg 4-500 huf... :-(
Azt hittem tényleg olcsó kaja lesz. Ráadásul még húslevesben kifőtt tésztával...
-
HA valami másra nevezed el a posztot, akkor OK. De így... :-(

motoroskonyhaja 2014.03.07. 08:31:49

@A fickó: Néhány receptemnél alkalmazom csak ezt a (húsleves)megoldást, amúgy én is a "tészta legyen tésztaízű" táborba tartozom :) Dehogy használom fel utána a húslevest! Amikor húslevest készítek -szigorúan szabadtartású állatok húsából- mindig akkora adagot készítek, hogy le is tudjak fagyasztani a léből. Ezt amolyan alapléként szoktam felhasználni. Én is saját magam készítem a tésztákat, viszont -mivel nincs semmiféle tésztagépem- a spagettivel meg sem próbálkoztam eddig.
Amiket felsoroltál én is rendszeresen alkalmazom és használom.
Jaj a Lehel! De szerettem oda járni, amikor még Pesten dolgoztam! Itt viszont -Ajkán- annak is örülök, ha lehet ilyesmit kapni :) Amikor a fővárosba visz az utam akkor rendszeresen fel szoktam tankolni olyan dolgokból amiket szeretek, de itt nem lehet megkapni vagy csak nehezen (bárány, tengeri halak stb.) A fűszereket vagy egyéb szárazárut pedig a netről szoktam rendelni, így viszonylagosan ellátott vagyok. Persze egy jó piac nekem is a szívem csücske :)

motoroskonyhaja 2014.03.07. 08:41:11

@AtomCamel: Egy pici üveg szardella 400-500 Ft, így igaz, amiben kb. 10-15 db van. Ebből kell a recepthez 2-3. Számoljunk a legdrágább verzióval, akkor a 3 db. szardella 150 Ft. A többi hozzávaló: szalonna 100, tészta 200, hagyma 30, petrezselyem 50, fokhagyma 20. Kevesebb, mint 550 Ft-ból 2-3 főnek elegendő étel nem hiszem, hogy drágának mondható... :)
Amúgy úgy kezdtem a posztot, hogy "túlméreteztem a húslevesben főtt spagetti mennyiségét". De ez nem azt jelenti, hogy abban is kell megfőzni :) Az eredeti recept sem erről szól (50 dkg kifőtt spagetti)...
süti beállítások módosítása