Sült hagymás házi vekni

Rengetegen szerették volna ezt a receptet, nos engedek az erőszaknak :) Egy valóban olcsó, kellemes veknit készítettem és nagyon aprólékosan lefényképeztem azért, hogy mindenkinek egyértelmű legyen.  Természetesen lehet jobbat, lehet jobban, de én így készítem és kész..... :)

vekni.JPG

Sült hagymás házi vekni

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt (BL55)
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál repceolaj
1/3-1/2 csomag szárított élesztő (szerintem a kevesebb is elég, de volt aki kevésnek találta)
1 teáskanál só
1,4 dl víz
0,5 mokkáskanál cukor

Elkészítése:
Nem nehéz, nem kell félni tőle (hiszen a Zasszony is kedveli, így nagy baj nem lehet)! Már most látom a kommenteket, hogy ilyen vagy olyan kenyérlisztet (BL80) kell venni (lehet egyenesen kenyérliszt-keveréket fognak
írni - brrrr), a kovászról már nem is beszélve, meg öregtészta és társai... Nos, ők készítsék csak a saját receptjük alapján, én -szokás szerint- a saját fejem után megyek és az általam bevált dolgokkal készítem. Ez egy egyszerű és olcsó kenyér ami könnyedén elkészíthető, mégis pikánsan finom és észbontóan eteti magát. Megpróbálom nagyon aprólékosan, fázisfotókkal illusztrálva leírni, hogy mindenkinek egyértelmű legyen.

De lássuk a receptemet. Ahogy írtam is bazi egyszerű az egész. A vöröshagymát vágjuk vékonyabb karikákra (vagy félfőre, vagy akárhogy :), picit lisztezzük be és pirítsuk meg. Tadá, már meg is van! Amíg a hagyma pirul mérjük ki a liszteket. Én mostanában a jó öreg 25 éves robotgépemmel dagasztom a tésztát, így egyből abba teszem a hozzávalókat. Egyszerűen tegyünk bele mindent, ami kell a veknihez. Ha kézzel dagasztanánk akkor sincs gond, hiszen hasonlóan kell eljárni: minden hozzávalót tegyünk egy edénybe, aztán gyúrjuk össze alaposan. Mind géppel mind kézzel készítve nem kell több az egésznek 3 percnél. Rengetegen vannak akik 10-20 percig dagasztják, biztos nekik van igazuk de nekem így is megfelelő és finom a végeredmény :)

Egy nagyon kedves facebookos kommentelő a tönkölybúzás-rozsos változatra kérdezett rá. Semmi gond nincs, a réteslisztet ki kell cserélni tönkölyre (15 dkg) és hozzáadni 5 dkg rozslisztet, a többi megegyezik az eredeti recepttel!
Másik tipp: ha valóban igazán hagymás ízvilágot szeretnénk, a hozzávalókhoz -még a dagasztás előtt- tegyünk 1 evőkanálnyi fokhagymaport. A por sokkal jobban eloszlik, mintha friss fokhagymát használnánk de arra vigyázzunk, hogy ne fokhagymás sót tegyünk hozzá, hanem sima fokhagyma granulátumot!

Így néz ki az összedobált alapanyag a gépben:

keny02.JPG

Én elsőre sosem öntöm hozzá a teljes vízmennyiséget, mert hátha túl híg lesz és azt nem szeretném. Így a vízmennyiség kétharmadával kezdek, és egy picit keverem. Ilyen akkor, amikor még nem öntöm az összes vizet a
tésztához, de keverem egy picit:

keny03.JPG

Keverés közben szépen belecsurgatom a maradékot, amíg megfelelő tésztává nem áll össze. Ez kézzel dagasztás esetén is igaz.

Itt lehet kóstolni és ha kell, még tovább sózhatjuk! Ha minden oké mehet hozzá a pirított hagyma (előtte nem árt kicsit aprítani)

keny04.JPG

Átkeverjük, majd addig kelesztjük letakarva, amíg az eredeti mérete a duplájára duzzad. Hogy mit is csináljunk közben? Nos, keressünk valami olyan pálinkát, ami a kenyérhez illik és teszteljük le, hogy valóban méltó lesz-e hozzá! De miket is beszélek! Inkább mosogassuk el a gép edényét, hogy a Feleség is örüljön a ténykedésünknek...

Amint a tészta duplájára kelt azon nyomban verjük szét. Izé, lehet sok volt az a pálinka? :) Tehát a tésztát vegyük ki a letakart tálból és tegyük az asztalra, majd akkurátusan nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Legyen szép lapos az a kenyér!

keny05.JPG

Ezután szépen kezdjük meghajtogatni a szélei felől középre:

keny06.JPG

Majd göngyöljük végig, azaz egyszerűen tekerjük fel:

keny07.JPG

A feltekerés végén kb. így fog kinézni:

keny08.JPG

Ja, hogy ez még nem kör alakú? Naná, hiszen csak feltekertük..... De van két kezünk, így formázzuk bátran ilyen alakúra: 

keny09.JPG

Tegyük egy sütőpapírral kibélelt lemezre, vagdossuk be (ne olyan balfasz módon, mint én....), majd takarjuk le egy bespriccelt hőálló tállal és hagyjuk így még 30 percig.

keny10.JPG

Türelem pálinkát terem! Kapcsoljuk be a sütőt 220 C-re és kóstóljunk még pálinkát. Ugye, hogy repül az idő? :) A vekni majdnem kitölti a hőálló tálat mire a sütő is felfűt. Most tegyük a sütőbe, hogy sülhessen végre.

Addig süssük, míg gyönyörű aranybarna nem lesz, azaz kb. 40 percig.

keny12.JPG

Ekkor vegyük le a hőálló tálat és süssük még 5-8 percig, így a kérge is igazi ropogós lesz.

keny13.JPG

Amikor a sütőből kivesszük spricceljük meg vízzel.

keny16_1.JPG

Én erre egy egyszerű és olcsó sima spriccelőt használok (200 Ft körül kapható a megfelelő boltokban). Várjuk meg míg kihűl, aztán essünk neki óvatosan; pillanatokon belül el fog fogyni.... :)

keny17.JPG

Jó étvágyat!