Gyömbéres-chilis kínai pacalleves
2014. február 18. írta: motoroskonyhaja

Gyömbéres-chilis kínai pacalleves

Az utolsó postomban megosztottam azt a fajta pacalpörkölt receptemet, amit -és ahogy- én készítek (ITT tudjátok elolvasni). Szeretnék segítséget adni azoknak a pacalrajongóknak, akik az itthon megszokott pacal-ételeken túl szívesen kipróbálnának valami mást is ebből a finomságból. Egy új ízvilág mindig izgalmas az arra nyitott főző kedvű emberek számára, hát még ha azt is elárulom, hogy ez a recept egy eszméletlenül üde és friss, mellette pedig valóban csípős leves a friss gyömbértől és a tüzes chilitől. Ez egy olyan étel, amit bátran lehet fogyasztani akár hétvégi reggeliként (igen-igen!!!!), de egytálételként is rendesen megállja a helyét. Csak a Zasszonyok meg ne tudják, hogy nem parizeres kenyérre vágyik az ember - már megint :)

pac01_1.JPG

Gyömbéres-chilis kínai pacalleves

Hozzávalók:
1 kg csodás pacal
2 l marhahúsleves (oké, akinek nincs otthon az kockából is legyárthatja, de az már nem lesz ugyanaz.....)
1 fej (!!!) fokhagyma természetesen pucolva és gerezdekre szedve
2 evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér. A legfrissebb a LIDL-ben kapható, a többi helyen legtöbbször aszott, száraz! Porral soha ne készítsük - ahogy mást sem.
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál rizsecet (hagyományos itthoni ecettel helyettesíthető, de akkor csak 1 evőkanállal tegyünk bele, lévén a rizsecetek 5% körüliek szemben az itthoni 10%-os ecettel) 
1 evőkanál kínai ötfűszer keverék
chili minden mennyiségben (erős pista és társai kerülendők, nem sót akarunk, hanem erős ízt)

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozzuk, és egy evőkanál ecettel plusz némi sóval (amennyit szeretünk) feltesszük 10 percre rotyogni. Leszűrjük, félretesszük. Bazi nehéz, ugye? :)

pac02_1.JPG

Ezután a marhahúslevest is főni tesszük, hozzáadunk mindent a pacalon és a chilin kívül. Mikor felforrt beleszórjuk a chilit (télen már nálam sincs itthon friss, ezért szárítottat használtam) és további 5 percig lobogtatjuk.

pac03_1.JPG
Most adjuk hozzá a csíkozott pacalt és annak puhulásáig főzzük. Nem takarjuk le, mert akkor nem lesz az egész konyha tele a finom illatokkal! És ezek a finom illatok! Nem emlékeztetnek arra, hogy milyen jól fog illeni hozzá egy (pár) pohár száraz vörösbor? :) 

pac04_1.JPG
Dehogynem! Koccintsunk a fővő étel tiszteletére, majd türelmesen várjunk a puhulásra, ami kb. 1 órácska lesz. A leves kicsit "összemegy", de pont ez a lényeg. Puhuláskor kóstoljuk, majd valami testesebb kenyér kíséretében tálaljuk (én most saját készítésű pirított hagymás veknivel ettem). Na jó: ha van otthon friss udon tésztánk azzal is nyugodtan kínálhatjuk. Nagyon finom, friss, erős és szó szerint életerőt ad majd nekünk.

Jó étvágyat!

Tudom, már többször megígértem, hogy mind a kenyereim, mind az egyéb péksüteményeim elkészítését le fogom írni. Így is lesz. Addig is egy kis közvélemény-kutatás: mi legyen legközelebb: megmaradt sajtos hamburgerhús paradicsomos-sajtos tésztában sütve, vagy joghurtos erdei gombakrémleves vargányával? De várom a szavazatokat juhtúrós csicseriborsó-gombócokra is, amik szardellás fehérretek szósszal vannak bolondítva. Nos, mi legyen a választás? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr795820761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.02.19. 18:18:23

@paráznabillegető: Nem csak jól néz ki, finom is ;) Holnap végre egy régi kedvencemet fogom elkészíteni sertésszívből. Nnnnna, az igazán ütős lesz :)
süti beállítások módosítása