Egyszerű halcurry
2014. január 18. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű halcurry

Most, amikor véget értek a nagy zabálások mindenki az újévi fogadalmával van elfoglalva. Szerencsésebb esetben persze, hiszen a nagyobbik többség már rég feladta azt. Ám ha valaki azt fogadta meg, hogy -ha csak kicsivel is, de- egészségesebben étkezik érdemes elkészítenie egy finom curryt ezeken a borongós téli napokon. Persze nem azt amit itthon curryként ismerünk (bolti fűszerkeverék-tejszín-hús-rizs, hadd tocsogjon). De amíg itthon kimondani sem tudjuk (lásd: körri, még a gasztro tévékben is!!!) addig mit is vár az ember (ja, a helyes kiejtése amúgy: kari, kári).

Egy jó curry nem csupán a fűszerek ízorgiája, hanem egy tál boldogság - az egészség mellett. Persze akkor az igazi, ha a bolti kész fűszerkeverék helyett mi fűszerezzük.

c01.JPG

Egyszerű halcurry

Hozzávalók:
40 dkg tengeri hal (én fekete tőkehalat használtam)
40 dkg csicseriborsó (én a LIDL-ben a spanyol héten kapható főzött csicseriborsóból szoktam betankolni, így nem kell áztatni és főzni)
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szép nagy paradicsom (én télen kizárólag koktélparadicsomot használok, mert annak van íze)
1-2 szem Tabasco vagy más enyhébb friss chili (porral helyettesíthető, de -könyörgöm- az erős pista féle dolgokat felejtsük már el, nem sót akarunk enni)
3-4 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál mustármag
2 kávéskanál cayenne bors
2 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál kurkuma
bors

kevés olaj (vagy pálmazsír - ALDI-ban kapható normál áron)
Fél csokor petrezselyem
1 citrom

Elkészítése:
Huh, jó sok a hozzávaló, mi? Egy túróst! A legtöbb rész a fűszer és pont azért írtam le, hogy ne bolti fűszerkeveréket vegyünk (mondjuk itthon azon szoktam szénné röhögni magam a boltokban, hogyasszongya: curry fűszerkeverék. De bazeg MILYEN? Madras? Garam masala? Nemtugggya. A masala egyébként fűszerkeveréket jelent) De vissza a recepthez. Fogjuk a római köményt, mustármagot, cayenne borsot, koriandermagot, kurkumát és a fekete borsot, majd egy kis kézi mozsárban hetykén megőröljük. Hopp, a fele hozzávaló már el is tűnt a listáról. A fűszerek mindegyike vidéken - pl. itt nálunk Ajkán is- kapható.

A halat falatnyi darabokra vágjuk, majd alaposan besózzuk, utána szépen félrerakjuk. Egy serpenyőt felteszünk melegedni. Közben félfőre vágjuk a vöröshagymát, majd aprítjuk a fokhagymát és a paradicsomot. Amikor a serpenyőnk kellően forró kevés olajat csurgatunk bele és rádobjuk a fűszerkeverékünket. TILOS ebben a pillanatban megszagolni!!!!!! Amikor bedobtuk a fűszerkeveréket keverjünk egyet rajta és húzódjunk el a serpenyőtől, legjobb, ha ablakot nyitunk. A currynak pont ez az egyik lényeges része: megpirítani a fűszereket, mert akkor adják ki igazán az ízüket-zamatukat. Ezzel olyan illatorgia szabadul el, hogy hirtelen belélegezve erősen köhögtethet! Tehát kavartunk egyet rajta, majd elhúzódtunk. Mondjuk a hűtő felé, mert ott lakik a sör. Egy csini pohárral kitöltünk majd meg is kóstoljuk. No, így már bátrabban közelíthetjük meg a seprenyőt, és tehetjük a fűszerekhez a vöröshagymát és a fokhagymát.

cu02.JPG
Pár percig pirítjuk csak. Ha nagyon szeretne letapadni pici vízzel lazíthatjuk (max fél deci). Most mehet hozzá az aprított chili is (ha nagyon bátrak vagyunk akkor a fűszerekkel együtt tegyük a serpenyőbe). Amikor kissé megpirult a hagyma mehet bele a paradicsom és a csicseriborsó. 3-4 percig rotyogtatjuk az egészet (addig pl. azt a szerencsétlen sört is leguríthatjuk, nehogy megmelegedjen), majd mehet a hal is a serpenyőbe.

cu03.JPG 
Óvatosan elkeverjük, majd a hőt közepesre vesszük és lefedjük az egészet. 10 percig rotyoghat magában. Az idő letelte után lehúzzuk a tűzről, mert a curry elkészült. Meglocsoljuk friss citromlével és aprított petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

c04.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr285768762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása