Sörben sült ropogós bőrös karaj

Nincs is jobb egy egyben sült pecsenyénél. Nincs vele sok meló, az előkészítés sem sok, és a végeredmény mennyei. Persze rengeteg változata létezik, de pont az a jó ebben is, hogy mindenki a saját ízlése szerint tudja fűszerezni, variálni.

kar.JPG

Sörben sült ropogós bőrös karaj

Hozzávalók:
1 szép bőrös karaj csontjával (ez a példány 1,5 kg volt)
7 dl NEM hideg sör
5-6 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
10-12 szem borókabogyó
kevés koriendermag

Elkészítése:
Hogy egyszerűen és könnyen fel tudjuk majd kockázni a bőrkét először forraljunk egy kevés vizet. Annyit, hogy a karaj bőrkéjét és a zsírját érje, de a húst már ne, hiszen mi nem főtt karajt szeretnénk, hanem egyben sült pecsenyét. Nem kell sokáig a vízben áztatni és forralni, 3 perc elég is neki.

kar03.JPG

Ha kivettük a vízből picit várjunk, hogy ne legyen forró a bőrke, addig készítsük elő a fűszereket, pucoljuk meg a fokhagymát, bontsuk ki a sört (és ha már kibontottuk borzadjunk is el tőle, hiszen ez egy langyos sör! Így gyorsan nézzünk körül a hűtőben, hogy van-e bent lehűtve másik - természetesen nekünk). Ha a nagy sörfrász után kicsit lenyugodtunk szépen vagdossuk be a karajon a bőrt. Amire vigyázzunk, hogy NE VÁGJUK BE A HÚSIG! Azaz csak magát a bőrkét és a zsírréteg egy részét vágjuk be, így sütés közben nem fognak leesni a bőrke-kockák. Én mindig akkora kockákra vágom, amekkora szeletekre szeretném majd vágni sütés után. Nekem ilyen lett:

kar04.JPG

Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, hadd melegedjen, míg mi végzünk az előkészítéssel. A sörből 4 decit öntsünk egy tűzálló tálba. Tegyük hozzá az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babért, a szétnyomkodott borókabogyót és a koriandermagot. Ezzel szépen meg is ágyaztunk a husinak. Most jön egy kicsit nehezebb rész, készüljünk tehát fel a jéghideg sörből való kortyokkal rá. Tehát a karajt szépen dörzsöljük be sóval, de vigyázva, hogy a bőrkére semmi ne jusson, hiszen akkor nem lesz ropogós! Ha ezzel megvagyunk ültessük bele a besózott húst az előkészített fürdőbe -azaz a fűszeres sörbe- bőrével felfelé.

kar05.JPG

A maradék sörből spricceljünk a bőrkére, majd fedjük le az egészet (én alufóliát használtam). Így már be is tehetjük a sütőbe, és lefedve kb. 1 óráig sütjük. Közben kétszer kivesszük, és a bőrkét meglocsoljuk sörrel, majd visszafedjük és mehet újra vissza. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy vettem egy egyszerű vízpermetezőt (amivel ruhákat szoktak nedvesíteni, én pl. a bazsalikomokat szoktam az erkélyen még permetezni vele, persze azt vízzel és nem sörrel). Egy óra múlva vegyük ki a kaját, egy vékony hústű ilyenkor már simán átszalad a húson. Újabb sörpermet a bőrkének és már alufólia nélkül mehet vissza a melegbe. Kb. 20 perc alatt a ropogós pirosra fog sülni. Elkészültünk!

Ha szép ropogósra sült a bőrke vegyük ki a sütőből, és a karajt emeljük ki a szószból. Nagyon fontos, hogy ne trancsírozzuk azonnal, kell neki 10 perc amíg alkalmas lesz rá. Nyugi, nem fog kihűlni! Addig a fennmaradt pecsenyelét forraljuk fel, dobjuk ki belőle a babérleveleket, viszont tegyünk hozzá kevés lisztet, majd pürésítsük és tádá, pecsenyemártást is tudunk adni mellé. Most szeletelhetjük a húst. Ha csontosat vettünk (ahogy én is) először vágjuk le a csontjáról a húst és csak utána szeleteljük (naná... ;) Savanyúsággal, hideg sörrel kínáljuk.

Jó étvágyat!