Egyszerűen: csirkepörkölt

Csirkepörköltet mindenki készít, és -ahogy mondani szokták- ahány ház annyi szokás. Azonban rengeteg helyen csirkepörkölt néven csirkegulyás vagy csirkepaprikás fut, lévén nem pörkölik, hanem csupán főzik a húst, méghozzá jó sok lével. Nézzük hát, én hogyan is készítem, mert ez is egyszerű, mint a kapanyél:)

kep01.JPG

Hagyományos csirkepörkölt spenótos gnocchival

Hozzávalók:
1 kg csirke comb és szárny (ha valaki szereti mell is mehet bele, bár a sovány hús nem jó pörköltnek)
1 szép fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál gyönyörű házi fűszerpaprika (bogyiszlói rulez!)
1 szép nagy babérlevél

bors

Elkészítése:
Zsiradékot hevítünk (zsírt vagy napraforgó olajat, de lehet aprított szalonnát is kisütni). Ebbe szórjuk az aprított vöröshagymát és a köményt. A kömény illata így nem csak az orrunkat fogja csiklandozni, hanem -mivel zsírban oldódik- így adja ki a legjobban az ízét is. Amíg vígan serceg a hagyma nyugodtan bontsunk egy palack hűtött száraz vörösbort, kell ebben a nagy melegben a szakácsnak is egy kicsi ;) Villányi, szekszárdi, egri: mindegyik nagyszerű minőség és pazar íz, élvezzük ki hát a pillanatot! No de miket is beszélek...
Amikor a hagyma kezd pirulni húzzuk le a tűzről és hintsük meg a minőségi fűszerpaprikával. Keverjük át alaposan, majd tegyük vissza a tűzre. Most tegyük bele a csirke alkatrészeket (amiket persze előtte gondosan daraboltunk: a combot kétfelé, a szárny marad ahogy vettük (azaz két ízületes!), a mellet pedig falatnyira). Most kezdődik a főzés igazán!

por01.JPG

A csirkedarabok kezdenek felforrósodni, a paprika pedig nem nagyon komálja a hőt, ezért kevergessük becsülettel kb. 4-5 percig. Amikor a csirkehús kezd színt kapni öntsünk alá 1-1,5 dl vizet (ne többet!), nyomjuk rá a fokhagymát, tegyük bele az egy nyamvadt szem babért, picit borsozzuk, keverjük át és öntsünk még egy pohár bort magunknak: a nehezén már túl vagyunk.

por02.JPG

A pöresznek kb. 1 óra kell (míg az alkatrészek megpuhulnak). Ami fontos még, hogy a főzés közben elpárolgott vizet időnként pótoljuk, hiszen az az 1-1,5 dl víz hamar el tud illanni. Legtöbb esetben -én legalábbis úgy gondolom- pont ezért engednek sokan több vizet a húsra, mert akkor nem kell mellette állni és kavargatni, hanem magára lehet hagyni az ételt. A pörkölt mellett állva és borozgatva van időnk egy másik fazékban vizet forralni, és abban kifőzni a gnocchit. Persze lehet nokedlivel is készíteni, de nekem a burgonyás gombóc jobban bejön hozzá. A gnocchit én a végén bébi spenóttal kevertem össze, jól egészítette ki a pörkölt ízvilágát. Mindenképpen finom savanyúságokkal tálaljuk. Én savanyú uborkával, koktélparadicsommal és saját termesztésű savanyított jalapenoval ettem meg. Jó étvágyat!

por03.JPG