Nagypénteki böjtös ételek
2013. március 26. írta: motoroskonyhaja

Nagypénteki böjtös ételek

Mehogymá' böjt lesz itt, kéremszépen! Ilyenkor mit csinál az egyszeri ember? Miután szembenéz a lelkiismeretével.... két dolog között választ: 1: szarik rá, és eszi tovább azt amit eddig, mondván "eddig se' böjtöltem, most akkor má' minek?" 2: beindul a lelkiismerete, és azt mondja magának: bazze, eddig tettem az egészre, legalább ma csináljak valamit, ami böjtinek tűnik!

Káposztás rizs.JPG

Én azoktól az emberektől szoktam ilyenkor behalni akik azt mondják: "igen, én rendesen böjtölök, nem eszek húst, csak halat meg csirkét". Hát "gratulálok" ezeknek..... Én többször is végigvittem a 40 napos böjtöt, és mondhatom: tényleg eléri a célt, azaz a megtisztulás, megkönnyebbülés (és fogyás is!!!!) tényleg érezhető. Persze ha valóban szigorúan ilyen ételeket eszünk vigyázzunk arra, hogy Húsvétkor nagyon megterhelheti a gyomrot a hirtelen jött "jólét": a sonka, tojás és társai!

De lássuk én milyen receptekkel készültem, hogy segítsek egy finom, kiadós, nagypénteki böjtös napra! Nem fogom meghazudtolni magam, ez már kiderült az első képről is:) De ígérem mindegyik egyszerű, laktató, nagyon finom, ráadásul nem kizárólag ilyenkor készíthető el. Én pl. tavasszal mindig többször készítek hasonlókat:)

Szójás-káposztás rizs

Hozzávalók:
10 dkg rizs
10 dkg káposzta
5 dkg szójagranulátum
1 dl csirkehúsleves
1 szép fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál gyömbér
2 evőkanál világos szójaszósz
1 tojás
ízlés szerint (de sok! ) chili

Elkészítése:
10 percre vízbe áztatjuk a szójagranulátumot (lehet kevés csirkehúslevessel is dúsítani - meghálálja). A félfőre vágott vöröshagymát, a karikára vágott fokhagymával és a reszelt (vagy porított) gyömbérrel forró lábosban összepirítjuk, majd meglocsoljuk a szójaszósszal. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott káposztát. Felöntjük a csirkehúslevessel, és 5 percig forraljuk. Beleborítjuk a lecsurgatott szójagranulátumot és további 2 perc alatt összefőzzük. Belekeverjük a tojást és a főtt rizst, lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.

Tipp: rizsborral vagy rizsecettel megbolondítva nagyszerű (attól függ édesebben, vagy savanykásabban kívánjuk jobban).

Káposztás rizs.JPG

Spenóttorta

Hozzávalók:
60 dkg leveles spenót
3 tojás
10 dkg sajt
1 dl tejföl
3 evőkanál liszt
3-5 gerezd fokhagyma
szerecsendió
bors

Elkészítése:
A spenótot megmossuk, és szárastól (!!!) egy fazékba tesszük, amelyben előzőleg 1-2 evőkanálnyi olajat hevítettünk. Lefedve 3-4 percig saját levében pároljuk, alaposan össze fog esni, de nekünk pont ez kell. Miközben a spenót párolódik elkészítjük a sűrítését. A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, a zúzott fokhagymát, majd a lisztet óvatosan adagolva az egészet csomómentesre keverjük. A spenótról levesszük a fedőt, és a leveleket botmixerrel pürésítjük, miközben a sűrítést is a spenóthoz adjuk. Most borsozzuk, ráreszelünk szerecsendiót, majd az egészet egy margarinnal kikent hőálló tálba öntjük. Tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Szobahőmérsékletre hűlés után szeleteljük és tálaljuk. Fogyasztható önmagában (és milyen finom!), de sültek, raguk mellé is tálalhatjuk köretként. Én önmagában imádom nagyon!

Tipp: pikánsabbá tehetjük, ha a spenóthoz kevés reszelt citromhéjat vagy száraz fehérbort adunk.


Spenóttorta.JPG


Böjti lencsefőzelék (egyik nagy kedvencem!)

Hozzávalók:
50 dkg száraz lencse
2,5 dl tejföl
1 l húsleves
1 fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
2-3 gerezd fokhagyma

Bors

Elkészítése:
Egy kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ha valaki nem bír magával nyugodtan piríthatja a hagymát szalonna bőrkén is, mennyei ízt eredményez! Ha a hagyma megpirult hozzátesszük a lencsét, majd felöntjük a húslevessel. Beletesszük a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, és borsozzuk. A lencse puhulásáig rotyogtatjuk. Amikor a lencse megpuhul gyakorlatilag nem lehet rajta fölösleges húsleves! Ekkor kóstoljuk, ha kell utána sózzuk. Lehúzzuk a tűzről és megvárjuk, míg langyosra hűl. Ilyenkor, havas Húsvét táján egyszerűen tegyük ki az erkélyre vagy verandára:) Most keverjük bele a tejfölt óvatosan. Ne egyszerre az egészet, csak annyit, amennyit felvesz és még főzelék állagú marad! Főtt tojással, friss paprikával és chilivel megszórva tálaljuk, de ne felejtsünk el mustárt és ecetet kínálni hozzá!

Még egy apróság: a legjobb itthon kapható lencse a TS lencse, azaz Tesco lencse. 50 dkg-s kiszerelésben kapható, zöld-fekete színezetű, de nagyrészt átlátszó csomagolásban árulják. Egyáltalán nem kell beáztatni, és így is simán megfő 30-40 perc alatt, ami azért igazán Jedis, nem? ;)

lencse.JPG

Legközelebb egy nagyon kedves kommentelő (dark future) kérésére jönnek a, jönnek a.....no-no nem a japánok, hanem az egyszerű Thai kaják! Íme pár ízelítő belőlük:

Thai sült tészta.JPG

sabofarn.jpg

De előtte azért úgy illik, hogy teszek pár javaslatot arra, miként lehet hasznosítani a Húsvétkor-Húsvétról megmaradt sonkát, tojást, miegymást.....

Burgonyás paraj.JPG

Sóskaleves.JPG

Tartsatok velem továbbra is, nem fogjátok megbánni ;) ! Húsvétkor jelentkezni fogok a maradékok hasznos felhasználásával, ha már mindenki pukkadásig lesz a sonkával, tojással és a többiekkel ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr475174388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása