Rák 'n' Roll
2013. január 08. írta: motoroskonyhaja

Rák 'n' Roll

avagy: A Nagy Zabálás vége 2.

Hát igen. Zabált mindenki rendesen! Kell ennél több? IGEN! Egy finom, kényeztető, húsos saláta és egy sor más! Gyertek velem ezen a szomorkás januári napon, és emlékezzünk együtt a Nagy Zabálásokra!

sali03.JPG

Norvég garnélasaláta pohárban tálalva

Hozzávalók:
50 dkg nyers garnéla (gambas) teljes valójában
30 dkg gomba
30 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4-5 újhagyma

bors
tárkonyecet (vagy tárkony és ecet)

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk kevés olajon. Hozzáadjuk a negyedelt gombát. Sózzuk, borsozzuk. Max. öt percig pirítjuk (a gomba NEM eshet szét!). A sült (vagy főzött) garnélákat daraboljuk (sütve max egy perc, sóval, borssal, fokhagymával és citromlével készítjük). Szürke nyersen, és csodaszép sütve:

sali01.JPG

sali02.JPG

és hozzá keverjük az aprított paradicsomot. A pirított gombát és a darabolt újhagymát is hozzá adjuk a paradicsomos-garnélás keverékhez. Tárkonyecettel (vagy tárkonnyal és ecettel) plusz olívaolajjal gazdagítjuk. Alaposan átkeverjük, poharakba töltjük. Lehűtve tálaljuk.


Norvég rákpáncél leves

Hozzávaók:
Az 50 dkg nyers garnéla (fentebbi recept) feje és páncélja (azaz amit kukázni szoktunk)
1 fej vöröshagyma
1 l víz
2 db babérlevél
20 dkg sárgarépa
10 dkg bambuszrügy
5 dkg friss, reszelt gyömbér
3 gerezd fokhagyma
5 szem bors

Elkészítése:
A rákfejeket és páncélokat 1 l vízbe tesszük főni a babérral és a nagyobb karikára vágott vöröshagymával. Ha valaki nem vágná le: a rákok megpucolása egy dolog. A húsukból kaját készíteni egy másik. De nem szabad kidobni a fennnmaradt részeket sem sőt: kötelező felhasználni!!!!

rak01.JPGrak03.JPG20-25 percig főzzük. Leszűrjük. A levet újra főzni tesszük fel. Beletessznk a bambuszrügyet, a frissen reszelt gyömbért, a csíkokra vágott sárgarépát, 3 gerezd reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a borsot is.

rak02.JPG

Forrásig hevítjük, majd tálalhatjuk. Isteni finom! Forró, csípős, élvezetes, friss! Még gőzölt, de nem sokáig;) Kaprival gazdagítva még jobb!

rakpancel.JPG


Floyd-féle ünnepi szendvics

Hozzávalók:
6 szelet vastagra szelt szendvicskenyér
4 evőkanál rokfortkrém (rokfort + oliva)
4 evőkanál olivaolaj
6 szelet serrano sonka
6 szelet ementali sajtogyó,
12 szelet paradicsom
6 db szardellafilé
12 db fekete olajbogyó
parmezán

Elkészítése:
a vastag kenyérszeletket locsoljuk meg olivaolajjal.

DSCF8602.JPG

Ez már magában is Jedis, de csak most kezdődik a tánc! Tegyünk rá rokforttal elkevert olívaolajat, majd rakjunk rá serrano sonkát és ementáli sajtot.

DSCF8603.JPG

Az egészet fedjük be paradicsommal, amire szardella filéket helyezünk. Dobjuk rá a felezett fekete olajbogyót, majd szórjuk meg parmezánnal.

DSCF8604.JPG

Tegyük a legmelegebb helyre az előmelegített sütőbe (250-280 C) és süssük a sajtok barnulásáig.

Tálaljuk és faljuk fel, mert mennyei!!!!

DSCF8608.JPG


Zabpehellyel dúsított tormakrémmel készült sonkatekercs

Hozzávalók:
8 db sonka (négyzet alakú....)
10 dkg túró
10 dkg tejföl
5 dkg zabpehely
5 dkg torma
fokhagyma
vöröshagyma
8 szardella filé

bors

Elkészítése:
A túrót keverjük össze a tejföllel és a zabpehellyel. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a reszelt tormát (vagy a boltban vett szar ecetes tormát....). Keverjük el az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával. Ezt a keveréket kenjük a sonkákra, majd a sonkát tekerjük fel. Tekercseket fogunk kapni (minő meglepő). A tekercseket tegyük egymás mellé, rakjunk rá szardellafiléket. Tálaljuk hideg majonézes gombával (ha kell a reci nyomom), salátával, savanyúsággal.

sonka.JPG

Kávés-csokoládés diótorta
(A Két duci hölgy után szabadon)

Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg porcukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál őrölt kávé
1 evőkanál kakaópor
18 dkg tört dióvél

A krémhez:
12 dkg VAJ
12 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál nescafé
2 evőkanál forró víz

Elkészítése:
Kenjünk és lisztezzünk ki egy sütőformát. Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a kávét, a kakaót és a diót. Dolgozzuk alaposan össze. A fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk bele a diós keverékbe. A masszát öntsük a tortaformába, és 180 fokon süssük 45 percig.

DSCF8655.JPG

A torta alapot vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után tegyük egy rácsra (vagy vastag fa vágódeszkára). A krémhez keverjük össze a vajat a porcukorral és a tojás sárgájával. A forró vízben oldjuk fel a nescafét, és dolgozzuk a krémbe. Nedves késsel vágjuk fel a süteményt keresztbe,

DSCF8657.JPG

majd kenjük meg a krémmel. Tegyük rá a másik felét, és az egészet krémezzük be. 1-2 óra hűtő, és csodás finomságot kapunk. Mézzel csurgatva és mandarinnal bolondítva észvesztő....

tort.JPG

Már most csorog a nyálam, de nem (csak) a fenti emlékek miatt! Ebben a hideg időben szeretnék egy igazán finom nyári ételt: lecsót készíteni. És nem csak szeretnék: fogok is!!!!! Csak figyeljetek.... ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr225006256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása