Balkán fanatic - Szófia 6.
2012. december 09. írta: motoroskonyhaja

Balkán fanatic - Szófia 6.

A Bolgár ételek

Rengeteg helyen megfordultunk Szófiában, kerestük az igazi, finom helyi ételeket. De csak nem találtuk meg. Viszont csavargásunk közepette rátaláltunk egy orosz gyorsbüfére (!!!). ChiliRevinek egyből felcsillant a szeme: ha már helyit nem ehetünk együnk orosz kaját! Én is imádom az orosz ételeket, és kíváncsi is voltam egy orosz gyorsétteremre, így bevágódtunk a helyre. És másnap még egyszer. És a hazafelé tartó útra is ott vásároltunk :) Nem jártunk rosszul. A gyorséttermet egy orosz család viszi, ők készítik ott helyben -a szemünk láttára- az ételeket, mondhatni látványkonyhával dolgoznak. Van minden, ami egy orosz gyorsétteremhez illik: pirog (húsos, káposztás, túrós), blini, szoljanka, scsí, raszolnyik, pelmeni, vareniki, de Napóleon szelet is. Mindegyik finom, friss, és nagyon olcsó.

01_orosz01.JPG

02_orosz02.JPG

03_orosz03.JPG

04_orosz06.JPG

05_orosz07.JPG

08_orosz08.JPG

Győztük lesétálni a kaját, de azért sikerült. Gyönyörű parkokban jártunk, mesés szobrokat láttunk, galambfürdést néztünk, egyszóval repült az idő. Csak bolgár kaja nem volt sehol.... Mivel a helyi kaják utáni hajszánk eddig eredménytelennek bizonyult taktikát változtattunk: elkezdtük kérdezgetni a helyieket hol található egy finom bolgár kajákat is áruló vendéglő. A válasz mindenkinél ugyanaz volt: nem tudja! Ez aztán az országimázs :) ChiliRevi végül odament pár diskuráló öregasszonyhoz, és oroszul kérdezgette őket. Az öregasszonyok is hosszasan tanakodtak, végül kiböktek egy nevet: Central Bistro! Ott rengeteg helyi étel van, és nincs is messze, bár nem egyszerű észrevenni. Hurrá! Hát menjünk oda, és kóstoljuk végig a finomságokat!

09_bistro.JPG

A hely maga kívülről is elég jó benyomást tett ránk. Tipikus kisvendéglő, a hely minden bájával együtt. A kiszolgálás udvarias, összeurópai nyelven (kis ukrán, orosz, angol) el lehet boldogulni. Kártyát itt is elfogadtak.

Az étlap is normális, a cirill betűk mellett angolul is fel vannak tüntetve az ételek. Talán még nem említettem, de Bulgáriában minden adag nagyságát (mennyiségét) is fel kell tüntetni az étlapon. Így egyből látja a vendég, hogy megfelelő-e neki az adag. Érdekes, hogy ez az angol részen nem látszódott. Látszódott viszont pár érdekes elnevezés, ilyen pl. a nervous meatball, azaz ideges húsgolyó is :)

010_nevous.JPG

Itt is kóstoltunk helyi italt, a neve Sungurlarska special. Az angol részen a brandyk közé sorolták, de a bolgár oldalon a rakíják között szerepelt. Azért az árát is érdemes megnézni: 2,25 leva, 330 Ft.

011_sungur.JPG

Finom, kellemes ital. Jól esett rá egy-egy tál leves. ChiliRevi Taratort, a hagyományos hideg bolgár uborkalevest kóstolta meg (tört fokhagymát, chilipelyhet és friss kaprot kínáltak hozzá),

012_uborkaleves.JPG

én pedig (mi mást) a bolgár pacallevest rendeltem meg. Ezt a levest itthon már hónapokkal előbb elkészítettem, a különbség annyi, hogy én nem a végén szórtam meg chilivel.  Ezek szerint elég autentikusra sikerült :) 

Recept itt

013_pacalleves.JPG

Mivel mindkét leves 450g volt úgy döntöttünk, hogy egy közös vegyes tálat (Mesana skara) rendelünk második fogásnak. Hát mit gondoltok mi volt a vegyes tálban? Ugyanazok a húsok és kolbászok, amiket előzőleg a piacon ettünk, csak itt egybe tálalva és rengeteg zöldséget adva hozzá :) Jó, azért nem teljesen volt ugyan az a felhozatal, hiszen ebbe a tálba tettek grillezett sertést is, plusz az egyik kedvencem, a kis kunkorodó kolbászféle, a Karnacseta bárányból is rá került (a tál 600g hús + saláta). Nagyon finom és bőséges volt az egész ebéd.

014_vegyestal.JPG

Erre a helyre aztán többször is visszatértünk, végre helyi ízeket ehettünk. Második alkalommal ChiliRevi (tanulva abból, hogy mekkora adagok vannak) vajban sült marhanyelvet kért, én bolgár hallevessel indítottam.

015_vajas_marha.JPG

A marhahyelv omlós és szaftos volt, citrommal locsolva isteni! A halleves az ott szokásos zöldséges alapon tengeri halakat tartalmazott, nem volt rossz választás :)

016_halleves.JPG

A második kör ChiliRevinél már a desszerte korlátozódott, egy diós mézzel töltött palacsintát evett fagyival és tejszínnel.

017_desszert.JPG

Mivel az édeset én nem favorizálom annyira, én egy cserépedényben sült egytálételt kértem, csupa könnyű alapanyagból: pacal, gomba, sajt :) Irgalmatlan nagy adag, nem is tudtam megenni. A pacal a gombával és a sajttal iszonyat nehéz együtt, bár kétség kívül finom.

018_pacal_sajt_gomba.JPG

Aznap este valahogy nem akaródzott vacsorázni :)))

Természetesen nem hagytuk annyiban a dolgot, hiszen rengeteg olyan étel volt még, amiket nem kóstoltunk. Többek között 32 féle (!!!) salátát kínált a vendéglő, mind-mind gyönyörű, gusztusos. Tudni kell, hogy náluk a saláta a starter, azzal indítanak egy-egy étkezést. A saláta kellőképpen megágyaz a következő fogásoknak, de akár könnyű ebédnek is megteszi. ChiliRevi sem tett mást: kizárólag salátát rendelt, vajon miért? :) Az tény, hogy Szófiában el kell felejteni az itthoni na-benzoátos ízeket, a mini savanyúság adagokat. Ott minden frissen, helyben készül (nem úgy, hogy kiveszik a boltban megvett savanyúságos üvegből azt a két szem uborkát és tányérra teszik), és adagja 600g.

019_salata.JPG

Én bepróbáltam egy "nem annyira nehéz" ételt, és tényleg nem volt a pacal-gomba-sajthoz képest az. Ááááá, dehogy :) Cserépedényben sült húsostálat rendeltem, jó sok sajttal a tetején :) De ehhez kértem a helyiek által nagyon kedvelt, helyben készült pitát is. Isteni volt. Finom bolgár sörrel leöblítve (Kamenitza, Zagorka, Szlavena stb) koronázta meg az étkezést.

020_teletal.JPG

Elmondható, hogy a bolgár ételeket ugyanaz a kettősség jellemzi, mint a várost és az életmódjuk többi részét. Egyrészt bazi egészséges salátáik vannak és rengeteg zöldséget esznek, a húsokhoz sem tolnak sült krumplit-nokedlit hasonlót, de a húsok (főleg az imádott sajtokkal egybesütve) szó szerint ütnek, nehezek.

Nem is volt már más dolgunk, mint felszállni egy Mercedes buszra, és élvezni az 50 éves járgány korhadt belsejét.

021_busz.JPG

Természetesen jegyet is vettünk, és ki is lyukasztottuk, ahogy kell, ezzel a kis szerkezettel:

022_busz.JPG

A csomagjaink már össze voltak készítve az apartmanban. Már nem volt más teendőnk mint kigurulni a reptérre, és újabb élményekkel gazdagabban haza indulni. Rengeteget lehetne még mesélni ételekről, szokásokról, boltban kapható lapos kolbászokról-szalámikról, köztérről gyógyvizet hazacipelő vagy éppen ott mosakodó-borotválkozó emberekről, de akit érdekel az egyszer biztos elutazik Szófiába. Érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr414955422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása