Kissé később jelentkezem mint szerettem volna, de "sajnos" külföldön jártam. A külföldi élmények persze egyben kulináris élmények is, így készül a beszámoló rendesen :)
No de most a nyuszié a főszerep:
Egyszer már írtam a nyúlhúsról, mint a legjobban hasznosítható fehérjéről, és most is megteszem. Együnk nyulat, mert egészséges, finom, tápláló. Újra leírom: NEM szabad hiperben vásárolni, mert arany-árban mérik, így viszont minden értéke/előnye elvész! Ki KELL menni a piacra, meg kell ismerkedni XY nénivel, aki abból egészíti ki a nyugdíját, hogy nyulat tenyészt és árulja a standján.
Mindegyik recept egyszerű, és végtelenül egyszerűen elkészíthető. Nem értem miért nincs itthon nagyobb kultusza a nyúlnak, pedig megérdemelné. Szerintem a hiperek árai lehetnek a ludasak, vagy a szimpla sajnálat "jaj, szegény nyuszi, hát hogyan is ehetném meg". Ki kell próbálni, és ha valaki kipróbálta rendszeresen keresni fogja!
Íme három recept, egyikkel sem tudunk mellé lőni, mi több, mindenki imádni fogja! Mindhárom elkészítése és alapanyagai hasonlónak néz ki, de mennyire más ízeket kapunk!
Fehérboros nyúl Sopszka salátával
Hozzávalók:
4 nyúlcomb
5 dl száraz fehérbor
6-8 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring
só
bors
A Sopszka salátához:
1 kígyóuborka
4 szem érett paradicsom
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
20 dkg Cascaval kecskéből (juhból is árulják, de nem az az igazi!)
só
bors
ecet
oliva olaj
Elkészítése:
A nyúlcombok minden oldalát serpenyőben megpirítjuk, majd egy cseréptálba (tepsibe) tesszük. Sózzuk, borsozzuk, a rozmaringgal meghintjük, a pucolt és darabolt fokhagymát mellé tesszük, majd leöntjük a fehérborral. 180 fokosra hevített sütőben 35 perc alatt puhára sütjük, majd Sopszka salátával tálaljuk.
Sopszka sali (a kedvenc salátám):
Elkészítése:
Az uborkát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb kockákra vágjuk, a fokhagymát pucolás után szétnyomjuk. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Ráreszeljük a kecske Cascavalt. Mindenki egyéni ízlés szerint öntözi meg olajjal és ecettel. Isteni finom.
Nyúl balzsamecetes fehérboros gombával
Hozzávalók:
4 nyúlcomb
50 dkg gomba (én csiperkét használtam)
5 dl fehérbor
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
6-8 gerezd fokhagyma
4 evőkanál modenai balzsamecet
1 csokor petrezselyem
só
bors
Elkészítése:
A nyúlcombok minden oldalát serpenyőben megpirítjuk, majd egy cseréptálba (tepsibe) tesszük. Sózzuk, borsozzuk, a rozmaringgal, kakukkfűvel meghintjük, a pucolt és darabolt fokhagymát mellé tesszük. Rázúdítjuk a darabolt gombát, majd leöntjük a fehérborral és a balzsamecettel. Alaposan átkeverjük,
és 180 fokos sütőben 35 perc alatt puhára és ropogósra sütjük.
Tálaláskor az apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Szardellával töltött olajbogyóval nagyon finom!
Nyúlbecsinált vargányával
Hozzávalók:
1 egész nyúl (2 lapocka, 2 comb, a gerinc 4 darabba vágva, máj) - a többi részét eltesszük levesnek
40 dkg friss vargánya
20 dkg barna csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
20 dkg olajbogyó
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
6-8 gerezd fokhagyma
40 dkg krumpli
20 dkg füstölt sonka
Só
színes bors
A nyúldarabok minden oldalát serpenyőben megpirítjuk,
majd egy cseréptálba (tepsibe) tesszük. (Ez már kezd unalmas lenni, pedig tényleg nem az :). Fűszerezzük: sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. A meghámozott és kockára vágott krumplit-vöröshagymát egy kiolajozott edénybe tesszük. A tetejére halmozzuk a pirított nyúl-alkatrészeket, amiket megszórunk füstölt sonkával, olajbogyóval és fokhagymával. Hozzákeverjük a gombákat is,
és az étel megkoronázásaként a nyúlmájat
majd 180 fokos sütőben lefedve 40 perc alatt ínycsiklandozó étellé varázsoljuk az egészet.
A belevalók a sütés közben izgalmasan finom levet eresztenek, így amikor kész az étel a levét leszűrjük. A májjal együtt turmixba öntjük a levet és pépesítés után a tálalásnál a nyulat és a vargányákat öntjük nyakon velük.
Nyami.
Legközelebb már a legutóbbi külföldi út élményeit fogom megosztani, és nem csak gasztronómiai szemszögből. Készülhettek....:)