Boldog névnapot!
2012. augusztus 05. írta: motoroskonyhaja

Boldog névnapot!

Ma nagy nap van, ChiliRevi névnapja. Ilyenkor az ember igyekszik kitenni önmagáért, de -első sorban- a felesége -a Zasszony- kedvéért. Én is megpróbáltam egy olyan menüsort összeállítani, ami különleges, de nem igényel sok főzést, így több időt tudunk együtt tölteni amellett, hogy a nap tényleg emlék maradjon. A reggeli egyedi  csemegét tartogatott: szarvasgombával fűszereztem.

Szarvasgomba. Ínyencek eledele. Kurva drága. Na ja, de gondoljunk is bele picit? Az az egy darab gomba kétezer forint volt, annyi, mintha vennék egy Uncle Bens mártást (SOHA!), hozzávaló csirkemellet és rizst. Ha egyszer életünk szerelme a névnapját ünnepli, hát nehogymár Sam bácsi generál szószát tálaljam (amit mellesleg tized áron el tudunk készíteni)! De mondhatnám azt is, hogy egy átlag dohányos 2 napi cigi adagja, a napi pár üveg sörös elvtársakról nem is beszélve... Hozzáteszem, hogy a gombát leforrasztott zacskóban adták oda (nem ma lett véve persze), Chili betette a táskájába, de még így is "100 méteren belül" lehetett érezni az intenzív szarvasgomba-illatot. Ezzel az ínycsiklandó reggelivel keltettem őt.

Szarvasgombás-petrezselymes omlett

Hozzávalók:
6 tojás
1 dl tej
3 dkg szarvasgomba
4 evőkanál reszelt keménysajt (parmezán, vagy hasonlóan finom olasz sajt)
1/2 csokor petrezselyem
1 paradicsom
bors, só

Elkészítése:

A tojásokat elhabarjuk a tejjel és az aprított petrezselyemmel. Kissé sózzuk, borsozzuk. Nem kell erősen, nehogy elvegyük a szarvasgomba aromáját. Az omlett-alapot két részre osztjuk, majd adagonként, alacsony hőn megsütjük. Csak az egyik oldalukat sütjük, miközben a másik oldalukra reszeljük a szarvasgombát. Palacsinta módjára hajtjuk és megszórjuk kevés kemény sajttal. Szeletelt paradicsommal és a vékonyra szelt maradék szarvasgombával tálaljuk. Kitűnő villásreggeli ünnepi alkalmakkor - vagy bármikor, pl. most ChiliRevi névnapjakor:)

gomba01.jpg

A finom ébresztő után belehúztunk a tutiba, azaz az erdőbe:))))), És megint elmentünk a városunk mellé  sátorozni. A sátor állítása közben derült ki, hogy megint szarrá ment az egyik tartó rudazat (ez már a második kereszt-tartó ami szétment - hosszában kettéhasadt) így úgy döntöttünk, hogy veszünk egy újat! Mármint sátrat:) Először még vettünk pót rudakat, miegymás, de másodszorra már nem költünk ennyit rá. Így a mostani (amit ingyen kaptunk), egy év alatt megadta magát, ráadásul a külső réteg is összement, de nem gond: irány az úúúúúj sátor! Már meg is van a lelőhely: JYSK, a becsületes ember (tudtátok, hogy ezt jelenti?). Európa legnagyobb kempingcikk gyártója, az open-air.com által készített sátrunk lesz a következő! Szóval kizúztunk az erdőbe, én pedig előző nap hajnalban -meló felé menet- a Lehel piacra. Imádom ezt a piacot, csodás zöldségek-gyümölcsök, húsok-halak és minden más, jóval olcsóbban, mint bármely hiperben, pláne vidéken.... Be is vásároltam a megfelelő alapanyagokból még kora reggel. De mi is a megfelelő alapanyag egy csodálatos feleség névnapjára? Vettem marha bélszínt és szarvasgerincet (a besztercei szilva mellett pl.) NEM pácoltam be egyiket sem, mert NEM kell. A franciák előszeretettel pácolgatnak, de minek, amikor a bélszín (és a minőségi vadhús is) akkor adja ki igazán a zamatát, amikor natúrban sütjük, közben lehet borssal szórni, fokhagymával, mustárral kenegetni (sőőőt: nagyon finom füstölt Tabasco szósszal (chipotle) megkenve is), utána pedig sózhatjuk, ha akarjuk. Az erdőben egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételt készítettem, ami azért névnaphoz méltóan különleges.

Frissen szelt bélszínérmék és szarvasgerinc grillen, fóliában sült fűszeres burgonyával

Hozzávalók:

4 szelet dundi bélszín
2 szelet dundi szarvasgerinc
80 dkg krumpli
1 doboz kefír
1 csokor petrezselyem
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, színes bors


Elkészítése:
A krumplikat hosszában és keresztben is félbevágjuk (ne annyira, hogy szétessenek!) Alufóliába csomagoljuk, majd feltesszük a grillre. Apropó grill: látott már valaki ilyen grillsütőt? Ez egy eredeti (ősöreg) orosz mobil grillsütő!!!!!

grill01.jpg

grill02.jpg

Imádjuk, mert összecsukható, hamar összeállítható, és mégis működik (szerintem) évszázadokon át! :) Szóval az alufóliás krumplikat a felizott grillre tesszük, majd 50 percig sütjük.

grill06.jpg
40 perc múlva hozzátesszük az előkészített húsokat (először a szarvas gerincet, hiszen az jóval vastagabb a bélszínnél, majd a bélszínt), és két-két percig grillezzük oldalanként. 

grill03.jpg

(jóvanna: amatőrék szarrá is süthetik, de fel kéne végre fogni: egy steak (bélszín, hátszín, gerinc, szűzpecsenye) véresen jó, szétsütve olyan, mintha 20 percig sütnénk olajban az imádott rántott husinkat - ugye milyen szar lenne cipőtalp-keményen, odaégett panírral?????- akkor miért sütitek szét a legnemesebb húsokat????) Lehet fanyalogni, hogy véres, de KIZÁRÓLAG akkor marad meg a puha, omlós textúrája, akkor olvad az ember szájában, ha rare, vagy bleu, azaz véres. Ezek az emberek szokták csodálkozó szemekkel kérdezni, hogy miért nem jó a tintahal-rák-kagyló ételük, pedig "alig" sütötték 10 percig....

Azok, akik nem hajlandóak megkóstolni ezeket a húsokat olyan módon, ahogy el KELL készíteni őket inkább ne is vásároljanak ilyen húst, a pénztárcájuk is boldogabb lesz! A baj, hogy TIPIKUSAN ezek az emberek azok, akik nagyzási hóbortból, felvágásból sütnek ilyen húsokat (hogy a Vendég lássa, hogy ő aztán megteheti, hogy ilyen húsokat is vesz), miközben a valódi állaguktól írtóznak. Áááááá, ezek egyenek inkább mekdonáccot, az való nekik, mert amúgy is menőnek érzik (megjegyzem a világ boldogabbik felén a kő-csórók eszik csak a gyorséttermi kajákat).

Tehát a húsokat 2-2 percig sütjük. Közben elkeverjük a kefirt a zúzott fokhagymával, sóval, színes borssal, petrezselyemmel. Amikor a húsok készek (akkorra a krumplik is), kibontjuk a burgonyákat, meglocsoljuk a szósszal és falatozzuk finom, érett paradicsom társaságában, vagy nagyszerú savanyúsággal (savanyított bogyiszlai paprika, normális savanyú káposzta), és jó nehéz vörösborral (mi ausztrál shirazt ittunk hozzá, de egy Lindemann's is mindig jól jön).

grill04.jpg

Mivel a fenti kép hangulatos ugyan, de totál homály, azaz értelmezhetetlen, ezért egy másik képet is mellékelek,   (ami másnap készült, már otthon, és talán jobban is tetszik :)

grill05.jpg

Nnnnna, így néz ki egy igazi, véresre grillezett szarvasgerinc, fóliában sült burgonyával! (a bélszínt egyből befaltuk:)

Jó étávgyat és BOLDOG NÉVNAPOT ChiliRevi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr914697218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása