Levesre fel! - azaz kanalazzunk ezerrel ebben a melegben
2012. július 21. írta: motoroskonyhaja

Levesre fel! - azaz kanalazzunk ezerrel ebben a melegben

Rengeteg helyen jártunk az utóbbi napokban, majd megpróbálom adagonként nyomni az élményeket. Először is Rizsrakéta (azaz a mocink, "A" VFR) kapott egy hetyke hátsó dobozt, miután végre megjött a némethonból rendelt GIVI doboztartó.

vfr_doboz.JPG
A kellemest összekötöttük a hasznossal (naná!), és egyben le lett cserélve a fékfolyadék is. A moci úgy néz ki Kozmax mester műhelyében, mintha borbélynál lenne: partedli, miegymás.

vfr_part.JPG

ChiliRevi a "műtét" közben mindent magára próbált, amit a műhelyben talált, ízelítőül itt egy "gyűrű" megoldás tőle:

Chili_gyuru.JPG


Kirándultunk egy aranyosat családostól a Dunakanyarban. A normál átlag túrista útvonalat jártuk be: Szentendre sétány, Óváros,

szenten.JPG
Tahitótfalu,

visegr.JPG
Dömös,

domos01.JPG
Esztergom, majd átugrottunk egy fincsi kajára a szomszádos Sturovóba (azaz Párkányba)

A párkányi étterem megérdemel pár dícsérő szót: a Casablancában voltunk, egy kellemes, jó étlappal és parkolási lehetőséggel bíró helyen, ahol nem gáz, ha magyar vagy! Az étlap magyarul (is) olvasható, a pincérek aranyosak, kedvesek, jópofák, és szintén beszélnek a nyelvünkön. Hogy mit is ettünk? Én finom pacal levessel kezdtem, majd egy malackarajjal folytattam párolt káposztával és knédlivel (ami amúgy egy cseh specialitás, de itt is jól készítik, Prágában is hasonló ízéményben volt részünk tavaly!), ChiliRevi és a lányom pedig a vágyott sztrapacskával nyomult (bryndzová haluski emberi nyelven, gigászi pirított szalonnával), fiam pedig egy borjúpörköltet abrakolt pirított sonkakockákkal, erdei gombákkal és juhsajtos galuskával. És erről ugrott be, hogy nekem is van otthon előkészített pacaloooooom a fagyasztóban! Juhééé!

Így pár nappal később otthon készítettem el azt a levest, ami hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható (ergo ebben a melegben is nyomhatjuk ezerrel!!!)

Bolgár savanyú pacalleves

Hozzávalók:
50 dkg csíkozott pacal
1 pohár tejföl
1 kávéskanál őrölt kömény
1 fej vöröshagyma
3-4 koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1-2 aprított chili
1 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 liter erőleves (vagy 2 marhahúsleves kocka 1 liter vízben feloldva)
3-4 babérlevél
1 evőkanál (!!!) majoránna
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál ecet (10%-os)
Bors

Elkészítés:

A félfőre vágott hagymát a felforrósított olajon megpirítom, beleszórom a köményt, a zúzott fokhagymát, majd a ketté vágott koktél parikat. A liszttel meghintem, keverem, majd megszórom a fűszerpaprikával.

pac_01.JPG


Beledobom a pacalt, jóóóól átkeverem, majd felengedem az erőlevessel, beleteszem a babérleveleket és a chilit, sózom, borsozom.

pac_02.JPG

30 percig rotyogtatom, majd megszórom a majorannával, és a tejföllel dúsítom.

pac_03.JPG


Alaposan átkeverem, hozzáöntöm az ecetet, rottyantok egyet rajta,

pac_04.JPG


majd tálalom. HIDEGEN és MELEGEN is isteni!!!!

pac_05.JPG


De ha nem akarunk ennyire "extrém" (mert azért valljuk be: a szarvasmarha gyomor sok ember számára visszataszító, pedig egészséges, finom és laktató is egyben!) szóval nem akarunk ilyen ételt, azoknak alternatíva ebben a melegben a hideg, tejszínes sárgadinnye leves!


Hideg, tejszínes sárgadinnye leves

Hozzávalók:

1 szép sárgadinnye (mi Cecén vettük a kedvenc termelőnktől, de bármilyen hiperben hozzá lehet jutni)
2 dl főzőtejszín
10-15 szem szegfűszeg (lehet porítottat is használni)
1 rúd fahéj (vagy 1 teáskanál őrölt fahéj)
fél citrom
fél lime
5 dkg cukor


Elkészítés:

A dinnyét kettévágjuk, majd kimagozzuk. Kivájjuk a belsejét, majd azokat apró darabokra vágjuk (tegyünk félre pár egészséges kockát a húsból).

diny_01.JPG


A héjat is tegyük félre, a legjobb, ha lehűtjük (benyomjuk a hűtőbe és kész:) 

diny_02.JPG

A felvágott húst 6 dl vízben, a szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral feltesszük főzni. 5 percig rotyogtatjuk, majd beledobjuk a lime és a citrom darabokat.

diny_03.JPG


További 5 perc főzés után lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a főzőtejszínt is. Nem kell visszatenni a tűzre, inkább toljuk be a hűtőbe és várjunk minimum egy órácskát! Amikor a lé kihűlt vegyük elő a dinnye héját, tegyük bele a félretett dinnyehúst,

diny_04.JPG


majd öntsük rá a kihűlt tejszínes levest. Díszítsük, és az én parasztos tálalásomnál jobb minőségben adjuk az asztalra a hűsre vágyó éhes közönségnek ;)

diny_05.JPG


Mindkét fent említett reci nagyszerű ebben a kánikulában!

A leves után horgászni mentünk, Szutyi nagyon figyelte a tó partján a békákat, de azért fél szeme a boton volt, kíváncsi volt a kapásokra és a fogásokra is.

szutyi01.JPG

szutyi02.JPG
Ja, azt eddig nem is mondtam, hogy én sütöm magunknak a kenyeret! Nyomjam a receptet? ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr534670041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása